Derk Bolt over zijn ontvoering: “Ik dacht dat ik het niet zou overleven”

Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender waren in juni op reis voor het nieuwe seizoen van Spoorloos toen ze ontvoerd werden door rebellengroep ELN. In KRO Magazine blikt Derk Bolt terug. “We waren heel bang dat ze losgeld zouden vragen.”

Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender zijn wel wat gewend tijdens hun werk voor Spoorloos. Pistolen tegen hun hoofd. Stenen om hun oren. Afgenomen camera’s. Maar een ontvoering was ook voor deze onverschrokken televisiemakers een heftige ervaring. Op 17 juni kidnapten leden van de linkse rebellengroep ELN hen in Colombia.

Na een week werden ze vrijgelaten en vier weken later keerde het duo alweer terug naar Colombia om alsnog de zoektocht af te maken. In de eerste aflevering van dit seizoen zien we of de Colombiaanse Margriet – in 1990 als baby door een Nederlands echtpaar geadopteerd – toch nog met haar biologische moeder herenigd wordt. Uiteraard is er in de uitzending ook aandacht voor de ontvoering. Met Derk Bolt blikken we terug.

Voelde je meteen dat het deze keer echt mis was?

“Ja, ik voelde meteen: dit is 100 procent foute boel. Wij kletsen ons eigenlijk altijd overal wel uit, maar deze mensen waren zo paranoïde. Ze dachten dat we CIA-agenten waren. Je hoopt dat er een verstandig mens bij komt, iemand die kan lezen en schrijven en in je paspoort kan zien dat je geen Amerikaan bent. Maar dat gebeurde niet. En toen ontwikkelde de zaak zich zoals die zich ontwikkelde.”

Wat waren de moeilijkste momenten in die week?

“’s Nachts liepen we door de jungle om uit handen van het leger te blijven. In die eerste junglenacht hebben we achttien uur gelopen en waren we zo verschrikkelijk kapot. Je loopt al niet lekker met gewapende mensen om je heen als je geen idee hebt wat er gaat gebeuren. Ik kon niet meer staan, was zeiknat van het zweet en het water en waar we eindelijk gingen rusten, was het ijskoud. Als je dan doorkrijgt dat je na een uur of zes weer verder moet, staat het huilen je nader dan het lachen.”

Kun je die jungletocht beschrijven?

“Struikelen, bijna in de afgrond vallen, bijna dood, haken in stengels en takken op de bodem, misstap, weer vallen… En dat de volgende minuut weer opnieuw. Ik heb echt gedacht dat ik het niet zou overleven. Dat ik binnen tien minuten in een bamboestok zou vallen en ze me in een kist konden ophalen. Toen we op een gegeven moment echt niet meer konden, zijn er ezeltjes gekomen. Je schijnt op zo’n dier te kunnen vertrouwen, maar als je op zulke smalle paadjes in het pikdonker langs diepe afgronden rijdt, ben je toch niet blij.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 36. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Spoorloos is vanaf 11 september iedere maandag om 21.30 uur te zien op NPO 1.

Tekst: Bea Kastrop