Brenda Blethyn: “Vera blijft een ontzettend leuke rol”

Actrice Brenda Blethyn hoeft maar aan Vera te dénken en ze heeft het typische accent van de detective alweer te pakken. “Het voelt telkens alsof ik een oude vriendin opzoek.”

“Prachtig landschap, hè? Doet het je aan thuis denken? Nee? Dat vermoedde ik al.” Brenda Blethyn begint te giechelen. De vrolijke hoofdrolspeelster uit Vera maakt tijdens een interview graag een geintje. Ze is oprecht blij dat de serie bij ons zo aanslaat. “Fantastisch!” roept ze. “Wordt het ondertiteld?” Terwijl bij ons het zevende seizoen in première gaat, staat in Engeland seizoen acht alweer op stapel. Met in totaal acht nieuwe afleveringen komt er dus voorlopig gelukkig nog geen einde aan Vera.

Hoe bereidt u zich telkens voor op een nieuw seizoen?

“Zes weken voor de opnames ontvang ik de eerste scenario’s. Die ga ik vervolgens uitgebreid lezen en bestuderen op kleine onregelmatigheden. Wanneer ik denk dat er iets niet klopt, bel ik met de schrijvers. Dan word ik meestal snel uit de droom gehaald. Of ze roepen: ‘Goed gezien, Brenda! We passen het aan’. Als uiteindelijk de opnames beginnen ben ik al helemaal in Vera-sferen. En dat is prettig, want ik vind het een ontzettend leuke rol. Het voelt telkens alsof ik een oude vriendin opzoek.”

Weet u dan ook weer hoe haar accent klinkt, want u komt toch uit een andere streek (Ramsgate, in het zuiden, red.) ?

“Ja. Ik hoef alleen maar aan haar te denken en dan komt de stem vanzelf. En omdat we in Northumberland opnemen word ik voortdurend omringd door mensen uit de regio die allemaal dat accent spreken. Dat is altijd beter dan het luisteren naar geluidsbanden die uiteindelijk vaak weer door acteurs zijn ingesproken. Ook veel van onze crewleden komen uit de streek, wat de werkgelegenheid na het sluiten van de scheepswerven en mijnen weer ten goede komt.”

Waar gaat de eerste nieuwe aflevering over?

“We beginnen anders dan we gewend zijn. We gaan namelijk meteen al met de hele ploeg op pad. Normaal als er een lijk wordt gevonden verkent eerst de patholoog en daarna mijn sidekick de situatie. Bij verdachte omstandigheden word ik uiteindelijk ook zelf opgetrommeld. Maar omdat dit mysterie zich afspeelt op een van de zogeheten Farne-eilanden, waar je alleen per boot kunt komen, gaat al gelijk iedereen mee. De plaats delict is het fictieve eiland Ternstone waar onze aandacht zich richt op het lot van een jonge boswachtster. Eerst wordt er nog aan een ongeluk gedacht, maar al gauw stuit onze nieuwe patholoog Dr. Anthony Carmichael op sporen van wurging.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 6. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Vera is vanaf woensdag 14 februari terug op NPO 1.

Tekst: Patrick Bremmers