BinnensteBuiten-kok Alain Caron voelt zich thuis in Nederland

Alain Caron is de fijnproever van BinnensteBuiten. De chef-kok van Franse origine neemt de kijker mee naar plekken in Nederland waar bijzondere producten vandaan komen. “Als het erop aankomt, zijn jullie net zo gek als de Fransen.”

Proevend, zoekend en kokend baant Alain Caron zich een weg door de wereld en door het leven. Zijn rubriek in het NPO 2-programma BinnensteBuiten wordt gewaardeerd door lekkerbekken, fans van ambachtelijk koken en innovatie en niet te vergeten door romantici als hijzelf. De kleine levendige Fransman woont al meer dan de helft van zijn leven in Nederland.

We ontmoeten hem in Café Caron, het Amsterdamse familierestaurant van Alain, zijn vrouw en zijn zoons David en Tom. ‘Iedereen is thuis bij Café Caron. Want liefde voor goed eten en samenzijn is wat mensen verbindt,’ zegt de website. Dat is ook het credo van vader Caron, die in zijn onnavolgbare Frans-Nederlands vertelt dat zijn bijdrage aan BinnensteBuiten voor hem niets met werk, maar alles met het leven zelf te maken heeft.

“Het is een groot geluk dat ik bij mensen in hun wereld mag komen en hun passie mag zien. Ze vertellen mij het geheim van hun product, waarna ik ermee mag koken. Ik was bij iemand die bier maakt met regen­water en een ander maakte kaas met zeewater. Fantastisch! Ik word er alleen maar rijker van en intussen leer ik hoe mooi Nederland is, Limburg, Brabant, de Waddenzee, Schiermonnikoog…”

Dat reizen en overal wat leren is volgens mij ook het verhaal van uw leven.

“Daarom is BinnensteBuiten voor mij ook geen werk. Het is een feest!”

Alain Caron werd geboren in Parijs als jongste in een gezin met vijf kinderen. Na twee jaar Parijse wasbakken ontstoppen had hij genoeg van het loodgietersvak en formeerde hij als getalenteerd drummer zijn eigen jazzrockband: Dune. Drie jaar later was Dune ter ziele en ontmoette hij op vakantie in Griekenland de Nederlandse Jet. Na een poosje in een woongroep in Utrecht trokken ze naar Parijs waar Alain een baantje kreeg in een restaurant. Daar bracht chef Daniel Bretin hem de basis van de Franse keuken bij. Alain en Jet gingen op wereldreis. Anderhalf jaar later waren ze terug en vervolmaakte Alain zijn kookkunsten in diverse Parijse (sterren)keukens.

Het stel vertrok weer naar Nederland waar Alain opnieuw bij topchefs werkte en stage liep. Als intermediair bij horecagroothandel Ven haalde hij Franse topkoks voor lezingen en workshops naar Nederland en als tegenprestatie vroeg hij een stage bij die (vaak driesterren-)chefs. Caron is bevriend met grote namen als Alain Passard, Alain Ducasse (what’s in a name?) en Paul Bocuse en hij maakt deel uit van een select gezelschap topkoks dat met regelmaat op alle plekken in de wereld kookt.

U heeft overal gekookt. Is ‘veel voor weinig’ typerend voor de Nederlandse eetcultuur?

“Ja, alles voor weinig is de kracht van Nederlanders. Als je ziet wat dit kleine land produceert! Nederlanders zijn zakelijk, maar ik vind ze niet gierig. Alleen hebben ze niet een echte eetcultuur. Daarom hebben we dit café geopend. Waar je voor weinig geld goed kunt eten in een gezellige sfeer. Dat missen we toch een beetje in Nederland. Terwijl het wel kan! Onze chef-kok Roel Paping zoekt goeie leveranciers die toch niet te duur zijn en hij kan fantastisch koken. Ik help Roel af en toe als het druk is en met het samenstellen van nieuwe gerechten.”

Als u Nederlanders en Fransen op culinair gebied vergelijkt, wat valt u dan het meeste op?

“Nederlanders hebben andere prioriteiten. Bovenaan staat een mooi huis, dan een goeie auto en daarna op vakantie gaan. In Frankrijk is dat anders. Als de koelkast vol is zijn we al gelukkig.”

Het hele interview leest u in het KRO Magazine van week 18. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.


BinnensteBuiten is elke werkdag om 18.50 uur te zien op NPO 2 en op zaterdag om 17.10 uur.

Tekst: Bea Kastrop