Art Rooijakkers: ‘Ik leef meer in het moment’

De stemproblemen van Art Rooijakkers waren zo serieus dat hij vreesde nooit meer te kunnen presenteren. Zo ver kwam het niet, hij is inmiddels te zien in RTL-programma 'DNA singers'. ‘Maar dat ik mijn kinderen weer kan voorlezen, is het allerbelangrijkste.

Het scheelde echt weinig of je kon zelfs niet eens meer práten hè?

“Klopt. In de zomer van 2021 kreeg ik stemproblemen. Het bleek een granuloom; een vergroeiing boven mijn stembanden. En dat zou niet meer goedkomen. Na het slechtnieuwsgesprek reed ik in mijn eentje naar huis. Ik heb keiharde muziek opgezet en flink gehuild. Hoe moest het nu verder? Een presentator zonder stem, dat kan natuurlijk niet. Ik zag mijn leven op dat moment wel even instorten.”

Wist je je te herpakken?

“Absoluut. Want ik wil meteen relativeren wat mij overkwam. Het was naar, maar er zijn veel ergere dingen. Ik was er nooit aan doodgegaan. Als het zo was gebleven, had ik daarmee moeten leren leven. En dat was ongetwijfeld gelukt, maar ik wilde wel alles op alles zetten om te kijken of er een oplossing was. Ik las me in en ging te rade bij specialisten. Een dokter in Amsterdam zag nog kansen. Ik werd drie keer geopereerd; de eerste twee keer haalde het niets uit. Uiteindelijk legde hij mijn stembanden plat met botox, zodat ik een paar maanden niet kon praten. Nadat hij de vergroeiing had weggesneden en het wondgebied had behandeld met een anti-kankermedicijn, bleef het granuloom weg. Fantastisch!”

Hoe was het om een paar maanden niets te kunnen zeggen?

“Erg raar. Op ziekenhuisbezoeken na was mijn agenda leeg. Zelfs sporten mocht niet. Wel wandelen, dat deed ik dan ook veel. En ik schreef in mijn dagboek. Ik had zoveel gedachten in mijn hoofd, die moesten eruit. Verder bracht ik veel tijd door met mijn dochters. Ik kon alleen met hen praten met behulp van een computerprogramma, dan tikte ik iets in en een vrouwenstem las het voor. Gelukkig had ik veel steun aan goede vrienden, die zijn in die maanden echt om me heen gaan staan.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 2. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Lydia van der Weide