Brandpunt: Opereren in Aleppo

Eind oktober zond ‘Brandpunt’ het aangrijpende videodagboek uit van dokter Abdulsalam uit Aleppo. Nog steeds stuurt hij berichten uit deze Syrische hel naar ‘Brandpunt’-verslaggever Piet de Blaauw.

Het videodagboek van chirurg Abdulsalam uit Oost-Aleppo werd eind oktober in Brandpunt uitgezonden. Ook na die uitzending bleef dokter Abdulsalam via Whatsapp videoberichtjes sturen naar Brandpunt-verslaggever Piet de Blaauw, die een vervolg maakte op die eerste uitzending.

Niet alleen een dagboek

“Deze keer is het niet alleen het videodagboek”, vertelt De Blaauw aan de vooravond van zijn vertrek naar Turkije, waar hij Abdulsalams vrouw zal spreken. Zij vluchtte met de twee kinderen. Zonder haar man; die wilde zijn stadgenoten blijven bijstaan. De Blaauw: “Het is vreselijk voor haar. Haar man kan elk moment dood zijn. Dat hebben we bij Brandpunt ook een paar keer gevreesd, toen we de soms dagen niets hoorden. Het ziekenhuis waar de dokter werkte is helemaal in puin geschoten en hij opereert in kamertjes bij het licht van zaklampen. De Russen en het regeringsleger bombarderen de ziekenhuizen om zo het volk op de knieën te krijgen. Dokter Abdulsalam is bang voor het moment dat de troepen van Assad binnentrekken, want hij heeft gehoord dat er artsen worden gedood.”

Te afschuwelijk

Op brandpunt.kro-ncrv.nl zet Piet de Blaauw met enige regelmaat filmpjes die dokter Abdulsalam hem stuurt. Gecensureerd, dat wel. “Sommige dingen zijn echt te afschuwelijk om te laten zien”, zegt De Blaauw. Het neemt niet weg dat de beelden op je netvlies blijven staan. Beelden van verwoesting, van vloeren vol bloed, van een wanhopige arts die steeds minder middelen heeft om zijn patiënten te helpen. Het is het gruwelijke gezicht van een oorlog. En het doodvermoeide gezicht van een held: uiterlijk kalm, helpend waar hij kan, vrezend voor zijn leven en verteerd door heimwee naar zijn gezin. Een held die alleen huilt als niemand hem kan zien.

BRANDPUNT, DINSDAG 27 DECEMBER 2016, NPO 2, 21.10, KRO-NCRV

Tekst: Bea Kastrop, beeld: Flickr