Hoe is het nu met – Pipo de Clown?

In de rubriek 'Hoe is het nu met' kijken we iedere week hoe het gaat met tv-persoonlijkheden waar we al een tijdje niets van hebben gehoord. Deze keer: 'Pipo de Clown'.

De hoofdrollen in Pipo de Clown (1958 – 1965), een van Nederlands’ bekendste tv-series, hebben verschillende vertolkers gehad. We hebben de personen uitgelicht die het langst dezelfde rol hebben gespeeld.

Pipo de Clown

Cor Witschge heeft de rol van Pipo meer dan twintig jaar gespeeld (1958-1980). Al op jonge leeftijd gaat Witschge bij het toneel. Hij is voor het eerst op tv te zien in 1953, maar echt bekend wordt hij pas met Pipo. Het is tevens zijn grootste succes; hij is daarna alleen nog te zien in kleine tv-rolletjes. De laatste keer dat hij als Pipo te zien was, was in 1990 in het programma Rondom tien. Het thema was ‘clowns’ en dus was Witschge ook van de partij. Hij vond het een mooi moment om definitief afscheid te nemen van zijn rol. In de show geeft hij zijn Pipo-kostuum aan het Omroepmuseum, wat nu in Beeld en Geluid hangt. Hij overlijdt in 1991 op 65-jarige leeftijd.

(Tekst loopt door onder de foto)

Cor Witschge

Mammaloe

Christel Adelaar nam in de kinderserie de rol van Mammaloe op zich. Deze rol maakte haar in één klap een bekend actrice. In 1955 komt Adelaar voor het eerst in aanmerking met de mediawereld als ze een rol krijgt in een radio-musical. Van 1958 tot 1963 vertolkt ze de rol van Mammaloe. Na de serie is ze nog in meerdere hoorspelen te horen. Begin jaren 80 wordt het stil rond Adelaars’ carrière. Tussen 1992 en 2000 treedt ze nog op in verzorgingstehuizen. In 2013 sterft ze op 77-jarige leeftijd.

(Tekst loopt door onder de foto)

christel adelaar

De dikke deur

“Pipo, koeien!”, was een bekende kreet van Dikke Deur. Het personage van circusdirecteur werd gespeeld door Willy Ruys. In 1955 is Ruys voor het eerst op het witte doek te zien. Hij speelt in dat jaar in de film Ciske de rat. Drie jaar later zien we hem voor het eerst in Pipo de clown. Na zijn rol als Dikke Deur heeft Ruys nog gespeeld in de kinderserie Pommetje Horlepiep. Ook hij verleent zijn stem aan verschillende hoorspelen. In 1983 overlijdt Ruys op 72-jarige leeftijd.

(Tekst loopt door onder de foto)

De dikke deur

Indiaan Klukkluk

De rol van Indiaan Klukkluk werd gespeeld door Herbert Joeks. Na jaren op de planken en op de radio, maakt Joeks in 1958 de overstap naar tv. Zo zien we hem in Fanfare en Het wonderlijke leven van Willem Parel. Pas echt bekend wordt hij door de rol van Indiaan Klukkluk. In 1980 zet hij een punt achter zijn acteer-carrière. Hij overlijdt in 1983; hetzelfde jaar als Willy Ruys. Joeks werd 77 jaar.

(Tekst loopt door onder de foto)

herbert joeks

Andere rollen

De andere personages in Pipo de clown: dochter Petra, deze rol werd gespeeld door door Petra Barnard (1958-1960) en Marjolein Knap (1966-1968). Boef Snuf werd gedaan door Rudi Falkenhagen. Boef Snuitje door Will Spoor (1963-1968) en Marius Crans (1971). Donald Jones speelde Mik en Jan Pruis nam zigeuner Felicio voor zijn rekening.

Weet u nog hoe de intro van de serie er uitzag? Hieronder kunt u hem bekijken.

https://www.youtube.com/watch?v=_L3hwOTn7gM

Tekst: Merlin Everts, beeld: Wikimedia