Hoe is het nu met: ’t Schaep met de 5 pooten

In de rubriek 'Hoe is het nu met' kijken we iedere week hoe het gaat met tv-persoonlijkheden waar we al een tijdje niets van hebben gehoord. Deze keer: 't Schaep met de 5 pooten'.

’t Schaep met de 5 pooten startte op 24 oktober 1969 en was tevens de naam van het buurtcafé in de serie. De vaste klanten namen hier de laatste nieuwtjes en roddels met elkaar door. Met een flink Amsterdams accent leverden de buurtbewoners kritiek op de snel veranderende tijdsgeest.

Einde en remake

Naast de hoge amusementswaarde, kwamen er ook een hoop aanstekelijke liedjes uit de serie voort. Het won in 1970 de Gouden Televizierring. De serie eindigde na acht afleveringen en kreeg als vervolg Citroentje met suiker, maar deze show kon de populariteit van ’t Schaep met de 5 pooten niet evenaren. In 2006 en de daarop volgende jaren zijn er verschillende remakes gemaakt van ‘t Schaep. Zo is er ’t Vrije schaep, ’t Spaanse schaep, ’t Schaep ahoy en ’t Schaap in Mokum.

De bekendste rollen in de show zijn: Tante Dora Lefèvre, Kootje de Beer, Lukas Blijdschap. Hoe zal het ze vergaan zijn?

Tante Dora Lefèvre

Dora, ook wel Doortje, wordt gespeeld door Adèle Bloemendaal. De actrice maakte haar debuut als beroepsactrice in 1953 en verscheen voor het eerst op televisie in 1960 in Alle gekken kijken. Na meerdere toneel-, en tv-optredens kreeg ze haar eigen show De Adèle Bloemendaal show in 1969. Naast haar grote rol in ’t Schaep met de 5 pooten, was ze te zien in onder andere Het zonnetje in huis, In de Vlaamse pot en De brekers. In de remake van ’t Schaep uit 2006 had ze een rolletje als Rooie Rita. Door haar verslechterde gezondheid treedt ze in 2006 voor het laatst op. Adèle is nu 84 jaar en woont in Amsterdam.

't Schaep met de 5 pooten

Kootje de Beer

Kootje wordt gespeeld door acteur Piet Römer. Römer startte aan de toneelschool, maar heeft de opleiding nooit afgemaakt. In 1952 scoort hij zijn eerste toneelrol en sinds 1973 is hij acteur op toneel, televisie en in films. Ook speelt hij in de jaren 60 in Stiefbeen en zoon. Hierin speelt hij Dirk Stiefbeen. Naast deze populaire shows, vergaart hij bij het jongere publiek vooral bekendheid als Jurriaan de Cock (met c-o-c-k) in Baantjer (foto). Ook speelt hij Hoofdpiet bij de Sinterklaas-intochten op televisie. Römer weet in zijn carrière maar liefst drie keer de Gouden Televiezierring te bemachtigen. Op 17 januari 2012 overlijdt Römer op 83-jarige leeftijd.

't Schaep met de 5 pooten

Lukas Blijdschap

Lukas wordt gespeeld door Leen Jongewaard. Zijn carrière begint als hij ontdekt wordt door de directie van toneelgroep Puck. Zijn tv-debuut is in Het mannetje op zolder. Ook verschijnt hij meerdere malen met Schaep-collega Piet Römer in Varen is fijner dan je denkt . Zijn grote succes kwam met rollen in ’t Schaep met de 5 pooten en Ja zuster, nee zuster. Ook kon Jongewaard een aardig nootje zingen. Populaire nummers die we van hem kennen zijn M’n opaIn een rijtuigie (met Wim Sonneveld) en Duifies. Later toert hij met zanger Robert Long met verschillende cabaretvoorstellingen door het land. Net als collega Römer wint Jongewaard meerdere keren een Gouden Televizierring. Hij overlijdt in 1996 op 69-jarige leeftijd aan een hartaanval.

't Schaep met de 5 pooten

Overige rollen

De overige karakters uit de serie zijn Rosita Lefèvre (Edda Barends) Femma Nagel (Ronny Bierman), Arie Balk (Cor Witschge), Huipie van Duivenbode (Piet Hendriks), Lena Braams (Willeke van Ammelrooy), Nico Lefèvre (Kees Brusse), Tinus ( Ben Hulsman).

Muziek

Om nog even in de sfeer te blijven van de show, hieronder een aantal bekende nummers uit de serie.

https://www.youtube.com/watch?v=sN6NYcxHD1g

Tekst: Merlin Everts, beeld: NOB-Foto, Wikimedia