Hoe is het nu met: Swiebertje

In de rubriek 'Hoe is het nu met' kijken we iedere week hoe het gaat met tv-persoonlijkheden waar we al een tijdje niets van hebben gehoord. Deze keer: 'Swiebertje'.

Wie kent hem niet: Swiebertje? De zwerver was het hoofdpersonage in de mateloos populaire NCRV-serie die van 1955 tot 1975 op tv was. In de serie was te zien hoe Swiebertje steeds weer in de handen veldwachter bromsnor belandde en hoe hij juffrouw Saartje herhaaldelijk het hof maakte. Velen bewaren fijne herinneringen aan deze serie, dus voor ons genoeg reden om te kijken hoe het nu met de hoofdrolspelers is.

Swiebertje
Joop Doderder (Swiebertje)

Deze acteur speelde twintig jaar lang de rol van Swiebertje en heeft ervoor gezorgd dat er nu zoiets bestaat als het ‘Swiebertje-effect’. Deze term wordt gebruikt om aan te duiden dat een acteur een rol al zo lang speelt, dat hij of zij er een beetje mee vergroeid is geraakt. Hoewel Doderder zijn bekendheid vooral aan de landloper te danken heeft, heeft hij in nog heel veel andere series en films gespeeld. Zo was hij te zien in de Veronica-serie In de Vlaamsche pot en speelde hij in Dagboek van een herdershond. De acteur overleed in 2005 op 84-jarige leeftijd.

Riek Schagen als Saartje swiebertje

Riek Schagen (Saartje)

Saartje was de huishoudster van de burgemeester die Swiebertje regerend voorzag van een kopje koffie. De rol werd door vele actrices vertolkt, maar Riek Schagen speelde de rol het langst: van 1965 tot 1975.  Voordat Schagen Saartje werd, speelde zij in de bekende film Fanfare van regisseur Bert Haanstra. Daarnaast was zij ook kunstenares en exposeerde regelmatig door het hele land. Riek Schagen overleed in 2008 op 94-jarige leeftijd.

Swiebertje

Lou Geels (Bromsnor)

Lou geels speelde veldwachter Bromsnor, die landloper Swiebertje constant achterna zat. Voordat hij in de huid van Bromsnor kroop, had Geels al een hele carrière achter zich. Hij was midden jaren vijftig te horen in verschillende hoorspelen die uitgezonden werden op de radio. Geels heeft na Swiebertje weinig meer geacteerd. Wel was hij nog te zien in de tv-serie Dynastie der kleine luyden, een tv-serie, die in 1974 werd gemaakt ter ere van 50 jaar NCRV. Geels overleed in 1979 op 71-jarige leeftijd.

Rien van Nunen in Swiebertje

Rien van Nunen (De burgemeester)

De burgemeester werd gespeeld oor veel verschillende acteurs, maar Rien van Nunen speelde ‘m het langst: van 1962 tot 1970. Van nunen is bij het grote publiek vooral bekend door zijn rol als Toon Stiefbeen in de NCRV-serie Stiefbeen en zoon. Rien van Nunen had last van ernstige reuma en zag zich hierdoor op ten duur gedwongen om te stoppen met acteren. In 1975 overleed hij op 62-jarige leeftijd.

Swiebertje malle pietje

Piet Ekel (Malle Pietje)

Piet van Dijk, oftewel Malle Pietje (van 1968 tot 1975 in de serie), had een eigen winkel die volstond met allerlei troepjes. Swiebertje kwam vaak bij hem langs en de twee werden vrienden. De rol van malle Pietje werd gespeeld door Piet Ekel. Ekel was hoorspelacteur en stortte zich na Swiebertje vooral op de theaterwereld. Ekel gold een tijd lang als het enige nog levende Swiebertje-acteur, totdat hij 2012 ook overleed. Hij werd 90 jaar.

Wilt u Swiebertje terugzien? Dat kan hieronder.

Ondanks dat alle acteurs helaas overleden zijn, blijven de herinneringen van deze geweldige serie altijd bewaard.
Tekst: Judith Zijp, beeld: NCRV, Gebr. Spanjersberg nv – Rotterdam