Leo Fijen: ‘God reist met mij mee’

Zijn wekelijkse column is een van de meest gewaardeerde rubrieken uit KRO Magazine, blijkt keer op keer uit lezersonderzoek. Hoog tijd dus om Leo Fijen eens uitgebreider aan het woord te laten. Over zijn geloof, geluk en natuurlijk Kerstmis. ‘Het gaat altijd om de kleine dingen.’

 In kleine, hoopvolle verhalen beziet Leo Fijen wekelijks de wereld vanuit zijn persoonlijke ervaringen. De dood van een buurtgenoot, een potje kwartetten met zijn kleinkind, de aanblik van twee oude garnalenvissers op het strand: alles kan aanleiding zijn om na te denken over het leven, in al zijn pijnlijkheid, in al zijn schoonheid. De man achter de populaire columns in KRO Magazine, is een drukbezette doener. Hij is hoofdredacteur van de afdeling levensbeschouwing van KRO-NCRV en directeur van een uitgeverij. Hij schrijft boeken, geeft  lezingen door het hele land, lijkt altijd onderweg naar een volgende afspraak. We ontmoeten elkaar in Soest, bij twee levensgrote beelden van de apostelen Petrus en Paulus die daar voor de – hoe kan het ook  anders – Petrus en Paulus Kerk staan. Het zijn beelden uit zijn jeugd, vertelt Fijen, terwijl de fotografe hem verschillende poses laat aannemen. “Ze stonden vroeger bij de kerk waar ik misdienaar was, in Haarlem- Noord. Die kerk stond tussen mijn huis en mijn school, dus ik kwam elke dag meerdere keren langs deze apostelen.”

Toeval bestaat niet?

“De Franciscanen zeggen: toeval is de schuilnaam van God. Ik geloof dat we hier zijn met een bedoeling. De opdracht van het leven is dat je ontdekt wat de bedoeling is. Dat je jezelf ontdekt zoals je bedoeld bent door de Schepper. Natuurlijk zullen er dingen toeval zijn, je moet niet in alles God willen zien. Maar er is meer betekenis en verbinding in je leven dan je op het eerste gezicht misschien denkt.”

En wat is de bedoeling van Leo Fijen?

“De bedoeling van je leven vind je nooit in je eentje, maar altijd in relatie tot een gemeenschap, of dat nou de voetbalvereniging is of de kerk. Daar vind je de ander die je, soms ongemerkt, de juiste richting opduwt en je laat ontdekken wat de betekenis is van je leven. Ik had vroeger nooit kunnen denken dat ik zo naar buiten zou treden. Dat ik veertig tot vijftig lezingen in een jaar zou geven, boeken en columns  schrijf, op tv geloofsgesprekken voer en kloosterseries zou maken. Daardoor heb ik mijn talent ontdekt om verhalen te vertellen en het talent om mensen tot troost te zijn. De laatste jaren ben ik betrokken bij uitvaarten. Ik moest 62 worden om te ontdekken dat ik van betekenis kan zijn voor mensen op de moeilijkste momenten van hun bestaan.  Daar word ik zelf ook een enorm rijk mens van.”

 

Het hele interview met Leo Fijen staat in KRO Magazine 51/52. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.