Column Leo Fijen: Zingen

Leo Fijen is hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Mijn jongste kleinzoon twijfelt lang of hij het wel wil doen: in zijn eentje logeren bij opa en oma. Het is voor de eerste keer dat hij het bewust zal meemaken. In de dagen voor de logeerpartij zweeft hij vaak tussen ja en nee. Maar elke keer als de twijfel de overhand lijkt te krijgen, gaat zijn oudere broer over hem heen en laat hem duidelijk weten: als jij niet gaat logeren, dan doe ik het wel.

Sam is nog maar net vier jaar geworden maar is al heel gevoelig voor deze concurrentiestrijd. Hij zit nog maar net op de basisschool en wil als eerste dit schooljaar bij opa en oma logeren. Dus laat hij zich niet door zijn oudere broer van zeven jaar aftroeven. Daarom staat hij vrijdag met tas en al op de stoep en mag hij zelf bepalen wat wij eten.

Het wordt kaasfonduen. Even later klimt hij op zijn kinderstoel en helpt oma bij het voorbereiden van deze maaltijd. Hij mag de paprika in mootjes verdelen en staat naast oma aan het aanrecht. Dan is hij in zijn element, als helper van grote mensen. Op de basisschool noemen ze dat de hulpkabouter van de juf. Dit voelt heel vertrouwd voor onze kleine Sam die ervan geniet dat hij het rijk alleen heeft: geen concurrentie met zijn oudere broer, een onmisbare hulp voor zijn oma en af en toe al wat lekkers tot zich nemen bij het aanrecht.

In deze tevreden stemming gaat hij met ons aan tafel en straalt hij vrede en plezier uit. Als dit tafereel een metafoor is van het leven, dan schuilt het geluk voor eens en voor altijd in de allerkleinste dingen: de schaal met kaasfondue helemaal leegmaken, een extra glaasje appelsap, een ijsje als toetje en daarna in bad en onder de douche. Tenslotte valt hij als een blok in slaap.

Het allermooiste bewaart hij voor de volgende ochtend. Sam zit naast mij in bed en zingt zachtjes het liedje dat hij van de juf heeft geleerd: ‘Zit je deur nog op slot? Doe je open voor God, want de Heer wil bij je wonen, dan ben je nooit meer alleen’.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 41. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.