Column Leo Fijen: Zee, zwemmen en zwijgen

Leo Fijen was tot november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Het station van Castricum ligt er op deze te hete donderdag bijna verlaten bij. Treinen rijden niet, bussen zijn niet te zien. En toch moet ik daar zijn. Op perron 2 waar de intercity uit Amsterdam wordt verwacht.

De chaos op deze donderdag is compleet, stakingen juist in deze hitte. Ik was eerst onderweg naar het station Heiloo om onze gast op te halen. Halverwege krijg ik een telefoontje. Onze gast zit vast. De aankomst is vertraagd en op een ander station. Dus rijd ik om half drie richting Castricum. En als een van de laatste passagiers stapt daar een monnik met een hoedje uit. Het is hem inderdaad, Benoît Standaert, spirituele leraar in deze tijd. Hij zoekt op het station mijn ogen. Daar is de herkenning, daar is de begroeting.

Als we met de auto richting Egmond willen gaan, heeft hij een verzoek. Of ik hem naar de zee wil rijden. In Egmond een retraite leiden over Jezus, Maria en Jozef en dan niet de zee zien. Dat kan niet. Op dat moment moet ik denken aan een andere monnik die graag in zee zwemt. Want daar ga je van zwijgen. Daar hoef je niets over te zeggen. Drie keer de Z van Zee, Zwemmen en Zwijgen. Ik rijd inmiddels met Benoît Standaert bij Bakkum, richting Castricum aan Zee.

Het is druk, een processie aan fietsers. Naast me wordt het stil als we stoppen bij de strandopgang. De zee lonkt, de monnik zwijgt. Hij verdwijnt in de schepping. En komt tien minuten later terug. Bedankt, zegt hij. Ik moest de zee zien, ruiken, voelen, ervaren, mijmert hij. Dan is het weer stil en komen we aan bij de Adelbertabdij.

Vader-abt heet hem welkom, deze Vlaming, en geeft hem de sleutel met nummer 21. Daar slaapt hij om de volgende dag een retraite te geven. Voor meer dan vijftig deelnemers. Zij zullen de zee niet zien, maar horen over Jezus, Maria en Jozef. Daar ga je ook van zwijgen. Zoals de zee je doet delen in de grootsheid van de schepping, zo neemt Christus je mee in het mooiste verhaal dat bestaat: het wonder van God die mens wordt in Maria en Jozef.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 37. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum