Column Leo Fijen: Zalig Pasen

Leo Fijen was tot november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Als de winter al bijna voorbij is, valt er op een late vrijdagmiddag steeds meer sneeuw. Het valt niet mee om Volendam te bereiken en het is ook geen pretje om over besneeuwde bruggetjes te lopen. Ik ben niet de enige. Zeker zo’n vijftig mensen lopen de kruiswegwandeling. Langs afbeeldingen van het lijden van Christus en actuele teksten over het kruis van deze tijd.

Cees de Wit, de religieuze gangmaker van Volendam, leest de spirituele woorden, bij de flikkering van een zaklantaarn, in het duister van het vissersdorp. Soms citeert hij paus Franciscus, dan weer Henny Vrienten of Maarten Luther. Naast mij komt een kleinere man staan. “Ken je me nog”, vraagt hij zachtjes. “Ben je nooit vergeten”, reageer ik direct.

Klaas Schilder, ooit leerde ik hem kennen als de verdienstelijke middenvelder van een geweldige voetbalploeg die furore maakte, kampioen werd en het landelijke bekertoernooi voor amateurs won. Ik stond toen voor de klas en verdiende wat extra als sportjournalist bij de plaatselijke krant. Dat flitst allemaal door me heen als ik Klaas Schilder na zoveel jaren weer ontmoet. ‘Blijf bij ons wanneer de nacht van angst en beproeving over ons komt’, zo wordt een tekst van Maarten Luther voorgelezen bij de tiende statie.

Klaas Schilder heeft de ergste beproeving en de diepste eenzaamheid meegemaakt. Hij weet als geen ander wat de kruisweg in een mensenleven kan betekenen. Eerst verloor hij zijn zoon na een zwaar ziekbed van elf maanden, daarna stortte hij in en werd ver teruggeworpen door een herseninfarct. ‘Als ik me alleen voel, God. Neem mij bij de hand. Laat me steun vinden bij U’, zo klinkt het bij de twaalfde statie uit het leven van Christus. Het zijn ook nog steeds de woorden van Klaas Schilder. Hij pakt zijn portemonnee en toont de foto van zijn zoon Jack die maar 32 jaar mocht worden. We houden elkaar even vast, zoeken steun bij elkaar en horen dan: ‘Leven is eeuwig en liefde is onsterfelijk, de dood is slechts een horizon. Omdat er liefde is, bestaat er geen voorbij, in alle eeuwigheid ben jij’.

Dat is de troost en de hoop van Pasen. Klaas Schilder kijkt nog eens naar de foto van zijn zoon die door zijn tranen van verdriet voortleeft, in zijn hart en bij God. Zalig Pasen, voor allen en zeker voor ieder die zijn of haar naaste moet missen.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 13+14. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum