Column Leo Fijen: Vrede

Leo Fijen is hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Op een gewone dinsdag in september zit ik zomaar aan het begin van de avond in een kapel in de Hoofdstraat van Kerkrade. Bijna elke dag wordt hier eucharistie gevierd op dit tijdstip. En steeds weer zijn er dertig tot veertig mensen in deze mooie heilige ruimte die in Kerkrade een speciale betekenis heeft en daar ook haar naam aan heeft te danken.

In de Tweede Wereldoorlog werd Kerkrade onevenredig getroffen door grote deportaties van inwoners. Dat deed pijn en dreef de achterblijvers tot wanhoop. Die hebben toen de belofte gedaan dat in Kerkrade een kapel zou verrijzen als het merendeel van de afgevoerde inwoners zou terugkeren. En zo gebeurde het. Als door een wonder keerden de meesten terug. En zo kwam er een kapel die in de zestiger jaren een nieuw jasje kreeg en tot op de dag van vandaag nog steeds bestaat.

Maar dat is nog niet het hele verhaal, want maar liefst honderddertig vrijwilligers staan en zitten klaar om dag in dag uit bij Christus te zijn in eeuwigdurende aanbidding, ook uit dank voor de goede afloop bij de bevrijding. Die dankbaarheid kreeg een naam: Vredeskapel. Deze heilige ruimte is in deze tijd van ontkerkelijking een teken van hoop: blijkbaar zijn er nog steeds tientallen mensen die al 75 jaar dag in dag uit een uur lang de wacht houden bij Christus. En om die aanbidding te voeden met Christus zelf is er ook bijna elke dag een eucharistieviering.

Als een trouwe wacht zit daar steeds weer de laatste zuster van Kerkrade, zuster Marie-Liesse Pouls. Ze is religieuze bij de Monastieke Gemeenschappen van Jeruzalem, een nog jonge beweging die in 1975 is gesticht door Pierre-Marie Delfieux. Deze stichter zocht de woestijn eerst in de bergen van Algerije maar leerde daar dat er vandaag de dag maar één woestijn is, die in de stad. Want daar is een plek nodig waar uit de waterput van het evangelie wordt geleefd. Dat lukt alleen met waterdragers van God die bidden en de wacht houden. Zuster Marie-Leisse is zo’n waterdrager die 75 jaar later de vrede dient door te blijven bidden. Voor mij is deze laatste zuster van Kerkrade het bewijs dat engelen bestaan.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 39. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum