Column Leo Fijen: Vakantie

Leo Fijen is hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

De afgelopen weken hadden we dubbel vrij. We genoten eerst van onze vakantie in Zeeland en Twente en we behielden dat vrije gevoel toen we weer thuis waren, want we hoefden voor even niet op onze kleinkinderen te passen. Mijn vrouw zorgt voor de kleinkinderen op dinsdag en vrijdag, oppasmoeder Elly neemt de maandag en donderdag voor haar rekening.

Kleinkinderen hebben tegenwoordig verschillende soorten moeders: hun eigen moeder, grootmoeders en oppasmoeders. Ik zal niet verhullen dat ik met bewondering naar mijn kleinkinderen kijk, want ze moeten in een week meer schakelen met hun emoties dan ik ooit als kind heb gedaan.

Van de juf op de peuterspeelzaal via oma en oppasmoeder naar mama thuis. En zo gaat het vijf dagen achtereen, de logeerpartijen niet meegerekend. Daarom heb ik ook steeds meer respect voor al die oppasmoeders en oma’s die uren doorbrengen met hun kleinkinderen en ook fysiek een forse klus moeten klaren. Dat verklaart precies waarom onze eigen vakantie en de weken daarna als dubbel vrij voelden.

En toch begon ik onze kleintjes steeds meer te missen. We kregen wel foto’s toegestuurd, we lazen berichten op de verschillende digitale platforms en we hadden elkaar soms aan de telefoon. Maar dat maakte het gemis juist groter. Ik wilde de beide mannen van twee en vijf jaar weer in het echt zien en voelen.

Na ruim een maand was het eindelijk zo ver. En dat viel niet tegen. Sterker nog, ze bleven zelfs slapen. De jongste wilde niet meer in de kinderkamer en vroeg of zijn ledikant naast het logeerbed van zijn grote broer mocht staan. De vakantie had hen blijkbaar goed gedaan, ze sliepen als een roos en lagen niet te donderen bij het wakker worden. We hoorden bijna niets.

Omdat ik het niet vertrouwde ging ik kijken. En toen zag ik tot mijn verbazing dat de oudste van vijf jaar aan de jongste van twee jaar een verhaaltje vertelde. Over een panter en een beer die een kleuter gingen redden. Dat was een aandoenlijk verhaaltje maar het meest aandoenlijk was het tafereel op bed. Sam liggend op zijn buik en luisterend naar Fedde. Kleine jongens worden groot.

Deze column van Leo Fijen staat in het KRO Magazine van week 32-33. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.