Column Leo Fijen: Trouwring

Leo Fijen was tot november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

De beste en lekkerste koffie van de week is de koffie na de preek. Het rijmt en het is waar. Daar moest ik afgelopen zondag aan denken toen ik direct na de viering werd aangesproken door een echtpaar dat bijna 60 jaar getrouwd is en nog steeds dol op elkaar is. Ze maken samen de grootste lol en kunnen ook als tachtigplussers nog stapelverliefd als tieners naar elkaar kijken. Kalverliefde kan alle stormen doorstaan, zie ik bij hen telkens weer. En ik kan het weten want ik mag bij hen regelmatig in de keuken van de liefde kijken wanneer we gespreksavonden over het geloof hebben. Bijna altijd bij hen thuis, in een mooie woning in Maarssen.

Wat het onderwerp ook is van onze huiselijke geloofskring – de sacramenten, de christelijke feestdagen, de helden en heiligen van ons geloof – tenslotte wint altijd hun liefde het. En steeds wordt die liefde gedragen door een diep geloof. Dwars door alle thema’s heen noemen ze elkaar liefje en leven ze van vertrouwen in elkaar en in God. Tot nieuwjaarsdag, toen alles ineens anders was. Want Freddy, zo heet hij, was zijn trouwring kwijt en wist niet waar hij het zoeken moest. Verloofd in 1962, getrouwd in 1964, Mieke, dat stond in zijn ring gegraveerd.Hij dacht dat hij deze ring op een boswandeling had verloren. Maar zijn vrouw, die dus naar de naam Mieke luistert, wist wel beter. Dat kon haast niet. Maar wanneer dan wel?

Onze organist en pianist bracht uitkomst toen hij bij een repetitie voor de viering van 15 januari de piano even wegschoof en een trouwring vond. Hij zag de data en de naam van Mieke, maar er ging bij hem geen lampje branden. Daarom vroeg hij het iedereen na de viering. En de meeste kerkgangers hoefden niet lang na te denken. Dat kon alleen maar de trouwring van Freddy zijn. Daarvoor zijn Freddy en Mieke te zeer een toonbeeld van liefde. Samen hebben ze de ring opgehaald en lieten die stralend zien bij de koffie na de preek. Onze liefde heeft echt de zegen van boven, lachten ze. Dat was de mooiste preek van het jaar. En de koffie smaakte beter dan ooit. Want met God kunnen ze op weg naar hun zestigste huwelijksdag.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 5. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum