Column Leo Fijen: Stil

Leo Fijen was tot 1 november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Zeven jaar lang is hij het geliefde en herkenbare gezicht van de tv-missen in de Lambertusbasiliek van Hengelo. Deze herfst neemt hij afscheid, op 26 juli is zijn laatste viering op televisie. Hij vertrekt naar de Achterhoek. In het geloofsgesprek vertelt deze markante priester Marc Oortman nog één keer zijn verhaal.

Dat kan alleen maar over de schoonheid van Twente gaan. Daarom neemt deze Tukker me mee naar landgoed Twickel. Daar wandelt hij graag. Ik begrijp meteen waarom. Ik zie stromende beekjes, spiegelende plassen en een draaiende watermolen. En daar gebeurt het. Zomaar. Een regenboog op het hout van die molen, tussen al het groen door. We hoeven niets meer te zeggen, de regenboog vertelt alles over het geheim van het leven en over de roeping van deze priester. Soms zijn woorden te klein om de grootsheid van de schepper te kunnen benoemen. We zwijgen.

Een dag later ben ik in Witmarsum, voor weer een ander geloofsgesprek dat op 2 augustus wordt uitgezonden. Peter van der Weide, de pastoor van Sneek, wil een ode brengen aan de Zusters van Liefde uit Schijndel die tientallen jaren in Friesland hebben gewerkt. Ze hebben het beste van zichzelf gegeven in het onderwijs, bij de gezinszorg en voor het pastoraat. Ze zijn voor één keer terug, drinken koffie in het parochiehuis van Witmarsum en vertellen hun verhaal in het pittoreske kerkje daartegenover. Zuster Lambertina, zuster Alida-Marie en zuster Mirjam.

In hun midden zit zuster Agnes, de algemeen overste die op 4 augustus haar 60-jarig kloosterfeest viert. En juist rond dat feest zijn er tien medezusters aan corona gestorven. In eenzaamheid, met een beperkt afscheid op het kloosterkerkhof. De 87 zusters mochten daar niet bij zijn, zuster Agnes stond er vaak alleen voor. Als ze dat verhaal verteld heeft, vraag ik haar of er dan nog ergens troost kan zijn. In het zusterschap, zegt ze. In de verbondenheid, ook toen ieder op de kamer moest blijven. God verbindt ons door alles heen, weet ze. Ik ben er stil van en denk: het regent veel, maar hier schijnt de zon. Ook voor zuster Agnes. Dan staat Peter van der Weide op en zingt het Magnificat in het Fries.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 30/31. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.8

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum

► GELOOFSGESPREK 26 JULI EN 2 AUGUSTUS, 9.45 UUR NPO 2