Column Leo Fijen: Sneeuw

Leo Fijen was tot november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Het mooiste van deze winterkou is de avondwandeling als de sneeuw net is gevallen. Er ligt dan een deken over straten, lanen, pleinen en plantsoenen die me voor even doet vergeten dat we in de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog zitten. Niets is mooier dan de stilte van de sneeuw te koesteren alsof de wereld opnieuw is geschapen en alsof er geen oorlogen en virussen zijn. Sneeuw maakt alles extra stil en is een uitnodiging om mijn hart te openen. Ik loop door mijn dorp als het nog kan, anderhalf uur voordat de avondklok ingaat. De dorpsgenoten met honden komen later.

Ik ben dan vaak alleen en kijk anders naar mijn dorp. Alles is mooier, schoner en stiller. Er rijden ook bijna geen auto’s meer. Zo rond half acht lijkt het al middernacht, zo stil is het. Ik leerde de stilte van de sneeuw waarderen door een ontmoeting met Marcellin Theeuwes, jarenlang de prior van de kartuizers in de bergen rond Grenoble. Zijn klooster lag een half jaar lang in de sneeuw. En daardoor hoorde hij beter de stem van zijn hart. Want in de sneeuw is alles stiller dan stil. Dan komt de stem tevoorschijn die normaal gesproken geen kans heeft en verloren gaat in het gejakker en geschreeuw van alledag. Maar in de sneeuw hoor je alleen je eigen hart, vertelde hij me in 2004.

Als ik in de avond door mijn dorp loop, moet ik aan de woorden van deze kartuizer denken. Ik hoor geen vogels meer en ik merk dat de wind van de eerste dagen is gaan liggen. Als mijn dorp uitgestorven lijkt wordt het ook stil in mij. Dan komt er ruimte voor de vreugde en de dankbaarheid, voor alles wat me geschonken wordt. En ik neem me voor die vreugde vaker te delen. Zorgen zijn er al genoeg. Misschien houden we deze crisis beter vol als we vaker de vreugde delen. Als ik thuiskom, stuurt mijn buurman een foto van ons huis in de sneeuw. Mijn vrouw reageert enthousiast en zegt dat ze niet wist dat we zo mooi wonen. Dat doet de sneeuw. Die maakt ons huis mooier en geeft meer vreugde aan ons leven en in ons hart.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 8. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum