Column Leo Fijen: Pinksteren

Leo Fijen was tot 1 november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Tien weken niet van het terrein af, alle maatregelen nemen om niet getroffen te worden door het coronavirus en dan toch als kloostergemeenschap gemeenschap besmet raken: een paar zieken, inmiddels vijf religieuzen gestorven. Het is de bittere werkelijkheid voor de dominicanessen van Voorschoten. Als Nederland langzaam maar zeker weer een beetje open gaat en het leven weer op gang komt, gaan de luiken van het klooster in Zuid-Holland juist helemaal dicht. Het is de omgekeerde wereld, niet zoals Hemelvaart en Pinksteren bedoeld zijn. Deze christelijke feesten verbinden ons met de Heilige Geest en maken ons vrij.

De dominicanessen moeten in quarantaine op hun kamer blijven en voelen zich opgesloten. Als ik moeder overste Regina Plat aan de telefoon krijg, hoor ik een diepe zucht. Ze is bezorgd en lijkt het even niet meer te weten. Maar ze herpakt zich snel, vertelt dat ze uit Volendam komt en heeft daar geleerd dat ze juist in de onvrijheid en het verdriet om haar gestorven medezusters de moed niet mag opgeven. Bemoedigen, dat wil ze, deze moeder overste die in het isolement de weg naar de innerlijke vrijheid van Christus zoekt. Jezus is terug naar de Vader en geeft ons met Pinksteren de Heilige Geest om in vrijheid trouw te zijn aan God. Dat is de innerlijke vrijheid die Regina Plat met ons deelt, op het moeilijkste moment van haar leven.

Als ergens de Geest van Pinksteren zichtbaar wordt, dan is het in deze moeder overste uit Volendam. Want ze vraagt ons allemaal om een ansichtkaart te sturen naar dit klooster dat ook wel Huize Bijdorp wordt genoemd. En op die kaart mag bij voorkeur een kaars of ander licht staan, ten teken van de verbondenheid van ons allemaal met het klooster in Voorschoten. Het drukt de Geest van Pinksteren uit om ons te vragen: schrijf de volgende tekst, ‘Ik ben bij Bijdorp’. Als we dat allemaal doen (Regina Plat, Veurseweg 3, 2251 AA Voorschoten) staat met Pinksteren de hele kapel vol met ansichtkaarten die licht geven.

Nooit is de letterlijke en figuurlijke betekenis van Pinksteren zo nabij gekomen. Licht van Christus dat ten Hemel is gevaren, licht van ansichtkaarten dat zijn Geest laat zien. Zalig Pinksteren, ook in Voorschoten.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 22. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum