Column Leo Fijen: Pinksteren

Leo Fijen was tot november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Op zaterdagmiddag is het misschien wel de mooiste taak van de week. Dan breng ik de communie rond bij een aantal mensen die aan huis gebonden zijn en de viering op televisie met Onze Lieve Heer in hun midden willen meebeleven.

Ik ga langs bij een oudere man die tot voor kort op de fiets naar onze kerk kwam, maar door problemen met zijn heup geen kant meer op kan. Als ik me meld, ga ik altijd door de keukendeur en kom zo de huiskamer in. Nu het weer beter wordt, zit hij geregeld in de kleine kas van de tuin die hij heeft omgedoopt tot de kwekerij. Daar zit hij als een vorst en rookt zijn pijp.

De communie rondbrengen is het leven delen met elkaar, praten over het nieuws, koffiedrinken en samen bidden tot Onze Lieve Heer. Het is een kostbaar moment, voor hem en voor mij. En het kleurt mijn weekend. Want de viering op zondagochtend begint zo al op zaterdagmiddag.

Ook bij een vrouw die de deur voor mij opent en ondanks haar ziekte me altijd lachend begroet. Hier luister ik meer om dan samen te bidden op de meest vrije manier. We openen samen onze handen en vragen Onze Lieve Heer of Hij bij ons wil zijn. Soms duurt dat gebed wel vijf minuten en lijkt het meer op hardop praten tegen onze Schepper.

Op mijn laatste adres gaat het weer heel anders, een echtpaar dat het heel moeilijk heeft. Daar is vooral stilte, de stilte van de pijn en het loslaten. Daar is de onzekerheid over de vraag hoe lang het nog gaat duren. Daar bidden we ook in stilte, heel zachtjes.

Als ik wil vertrekken word ik staande gehouden door een wijkzuster die gelovig is opgevoed. Ze vindt het mooi dat Onze Lieve Heer nu in huis is en vertelt dan haar verhaal. Over een overval bij haar thuis, een aanslag op haar leven. Ze werd geraakt door kogels en overleefde als door een wonder. De artsen konden het niet verklaren. Maar ze is er nog. Met dank aan Onze Lieve Heer die in de hemel is, maar haar nooit alleen laat. Zijn Geest draagt haar en voedt haar in de communie. Dat is Pinksteren.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 23. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum