Column Leo Fijen: Onverstoorbaar

Leo Fijen was tot november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Onverstoorbaarheid in de bestemming van zijn leven. Dat heb ik het meest bewonderd in Rick Brink, de bevlogen minister van Gehandicaptenzaken die zo plotseling is gestorven. En altijd goedlachs en vriendelijk naar mensen toe. Hij had een missie die uit zijn eigen leven voortkwam en hij heeft die opdracht tot het einde geleefd.

Hij stierf zoals hij leefde: met een visioen voor ogen en met een hart dat klopte voor de naaste. Zo was hij in de ochtend van zijn overlijden nog aanwezig bij de molen Oelemölle in zijn woonplaats Hardenberg om een camerasysteem te laten starten. En met dat systeem zouden mensen met een beperking voortaan vanaf de grond kunnen zien hoe een molen werkt. Tot aan zijn laatste ademtocht bleef hij dus strijden voor mensen met een beperking. Maar hij deed veel meer dan dat.

Soms stond ik achter Rick als hij met zijn auto de parkeergarage bij onze omroep inreed. En dan keek ik bewonderend naar hem. Want in alles toonde hij dat een mens meer is dan zijn beperkingen. Door niets en niemand liet hij zich weerhouden, ook niet in de politiek. In een tijd dat politieke tegenstellingen alleen maar groter werden, bleef hij onverstoorbaar trouw aan het CDA en werd hij twee jaar geleden fractievoorzitter voor die partij in de Provinciale Staten van Overijssel.

Natuurlijk heeft hij als minister van Gehandicaptenzaken veel betekend voor mensen met een beperking, van jong tot oud. Maar zijn grootste verdienste geldt voor alle mensen. En dat is de onverstoorbaarheid in de bestemming van zijn leven. Ieder mens heeft een missie of een opdracht, ieder mens krijgt de kans om de bestemming van zijn of haar leven te vinden. En in die bestemming kun je betekenis geven aan het leven van anderen en aan dat van jezelf. Dat lukt alleen als je hart geen grenzen of beperkingen kent en als je in je vrijheid gedragen wordt door je naasten en door de Schepper.

Rick Brink geeft ons allemaal mee dat je met alle beperkingen van je lichaam en je leven toch geheel vrij kunt zijn en moedigt ons aan die vrijheid ook te zoeken. Dat is zijn hoopvolle boodschap door alle sterven heen.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 21. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum