Column Leo Fijen: Nieuw geluk

Leo Fijen was tot 1 november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

De mooiste verhalen komen op de meest onverwachte momenten tot je. Ik was voor wat resterende opnames in Den Bosch, droomde wat weg bij alle winterse gezelligheid op De Parade bij de Sint Jan en maakte net aanstalten om naar de presentatie van een nieuw standaardwerk over het Tweede Vaticaans Concilie te gaan toen een auto me passeerde.

Ik zag het meteen: Freek. Aan alles: zijn blik, zijn groet, zijn nonchalance, zijn prettige voorkomen, zijn scheiding in het haar. Als iemand deugt, dan is hij het. Steun en toeverlaat van de bisschop, liturgische hoogvlieger met gevoel voor stijl en schoonheid, politieke regisseur in de gemeenteraad van Den Bosch, met ziel en zaligheid verbonden aan onze omroep. Maar bovenal een vriendelijke Brabander met een goed hart. En tussendoor ook nog reisleider bij bedevaarten.

De mensen van mijn dorp en kerk kunnen erover meepraten. Freek was de gids op de pelgrimage naar Assisi. De dames waren helemaal weg van hem. Hoe gaat het met Freek, vroegen ze eigenlijk te vaak. Zo gaat dat met aardige allemansvrienden. Want zo iemand was en is Freek, wereldberoemd tot in mijn dorp.

Ik was blij hem weer even te zien rond de feestdagen. Te lang geleden was het. We stapten meteen uit en namen het hele jaar door. Toen kwam het hoge woord eruit: hij gaat trouwen. Wat? Trouwen? Jij Freek? Ja, lachte hij. En hij toonde de foto van zijn geliefde, op de binnenplaats van het bisdom. Hij had haar ten huwelijk gevraagd op een van de meest romantische plekken van Italië, in Orvieto, bij een abdij uit de zesde eeuw. Het geluk spatte van zijn gezicht, de vreugde straalde uit zijn ogen, de rust van de liefde woonde in zijn hart. Hij vertelde dat hij vaak moest denken aan onze vorige ontmoeting. Toen was hij nog verdrietig om het voorbijgaan van een oude liefde. Ik zei hem toen: in het noodlot gaat al het nieuwe geluk schuil. Hij weet nu dat het waar is. Als je nog verdrietig bent, staat de deur naar het nieuwe geluk al op een kier. Freek weet daar nu alles van. Het nieuwe jaar kan niet beter beginnen.