Column Leo Fijen: Nicolaas

Leo Fijen was tot november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Het jaar had niet beter kunnen beginnen want in de basiliek van de heilige Nicolaas aan de Prins Hendrikkade te Amsterdam is een Nicolaasjaar van start gegaan. Als een ode aan de patroonheilige heilige van de stad en van deze basiliek.

Ik was erbij toen een botje van de heilige als reliek in een heus mirakelkastje werd bevestigd. Dat was een mooi moment omdat dit zo goed uitdrukt waarom wij als katholieken zo hechten aan de kracht van het beeldende ritueel in ons geloof. De reliek werd als een kleinood zichtbaar voor iedereen door de kerk gedragen en aan iedereen getoond, onder de klanken van prachtige gezangen. Hier gebeurde iets dat onze wereld te boven gaat: in de gezangen en in de rondgang door de kerk werden hemel en aarde verbonden en was het nu tegelijk de eeuwigheid. Helemaal toen Christel Grimbergen de paaskaars bij het mirakelkastje aanstak.

En dat kwam haar toe, want zij vertelde daarna hoe zij geraakt was door de schildering in de gewelven. Toen Christel erover nadacht om katholiek te worden, maakte zij een ronde door de kerk en zag zij de heilige Nicolaas afgebeeld, zoals wij hem kennen: als patroon van de zeelieden, als beschermheilige van de stad Amsterdam, als vriend van de kinderen. Maar zij zag daar ook hoe de heilige ooit drie meisjes van de prostitutie redde. Dat sprak Christel zeer aan omdat zij in haar als werk als psychiater te Amsterdam niets anders doet dan vrouwen redden uit de prostitutie.

Ze wilde meer weten van deze Nicolaas en kwam op haar ontdekkingstocht terecht in de Abdij van Egmond waar de relieken van deze heilige al eeuwen worden bewaard. Toen de monniken hoorden van de zoektocht van deze Christel mocht zij een botje meenemen naar Amsterdam, voorgoed.

Zo is het Nicolaasjaar geboren, als een ode aan een heilige die drie meisjes redde van de prostitutie, als een herinnering aan een gevecht dat nog elke dag nodig is. Christel is inmiddels katholiek en blijft zich in Amsterdam inzetten voor misbruikte vrouwen. Het licht dat zij ontstak is een oproep aan ons allemaal om ook het goede te doen in het nieuwe jaar, net als de heilige Nicolaas.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 2. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum