Column Leo Fijen: Nazareth

Leo Fijen was tot november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Het is een bericht van het andere einde van de wereld, ergens aan de randen van Rusland, op een vlakte die nu beheerst wordt door kou, wind en vorst. Het bericht komt van zuster Anima Christi, Nederlandse religieuze, vrouw met de eeuwige glimlach. Daar in die uithoek van Rusland woont, werkt, leeft en bidt ze. Eerst in een flat die die naam eigenlijk niet verdient, nu in een gebouw daar niet ver vandaan. Ze schrijft me vol trots dat het haar gelukt is om een echt klooster in te richten, na maanden van klussen. Met twee andere zusters doet ze alles zelf, in de grootste eenvoud, in de totale verlatenheid. Want als je in een uithoek van de wereld woont, dan ben je op jezelf en de ander aangewezen.

Ik lees haar verhuisbericht met groeiende bewondering, want deze Anima Christi was jarenlang de moeder-overste van de blauwe zusters, een snelgroeiende congregatie in alle continenten. Ze reisde veel, werd overal opgewacht en geholpen, ze hoefde bijna nooit zelf iets te doen. Toen haar termijn erop zat moest ze nadenken over haar volgende stap: hoe keer je weer terug in het normale bestaan van eenvoud en gemeenschapsleven.

Ze koos de moeilijkste weg: ze ging naar de goddeloze ijsvlakte van Rusland. Ze werd tegengewerkt, ze mocht soms het land niet uit of in, ze was alleen met zichzelf en met God. En ze heeft het gered, want ze woont deze Kerstmis in haar eigen klooster. Dat heeft ze Nazareth genoemd, een verwijzing naar de heilige familie en een bemoediging voor ons allemaal. Want haar verhaal leert dat je overal het huis van de heilige familie kunt bouwen. Ook in deze coronatijd. Als je maar stil kunt worden. Als je maar kunt knielen en bidden. Als je maar beseft dat het nooit om jou maar altijd om die ander draait. Als je zo eenvoudig kunt leven word je als het kind van Kerstmis en wordt God ook in jouw hart geboren.

Ik wens en bid iedereen toe dat zijn of haar huis als het huis van de heilige familie kan zijn. Zalig Kerstmis en veel zegen in het nieuwe jaar.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 51/52. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum