Column Leo Fijen: Moeder en zoon

Leo Fijen is hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Op zaterdagavond gaat de telefoon en hoor ik een kinderstem aan de andere kant van de lijn. Ik begrijp niet wat hij zegt. Dus vraag ik hem wat hij bedoelt. Dit tafereel herhaalt zich tot drie keer toe. Totdat mijn jongste kleinzoon zo boos wordt dat de woorden er in een keer goed uitkomen. Hij belt me om te zeggen dat hij zijn speen voorgoed achter zich heeft gelaten.

Ik krijg daarna zijn trotse moeder aan de lijn. Ze vertelt dat mijn kleinzoon van drie jaar jong al langer bezig is om afscheid te nemen van de speen. Maar beloven is ook voor hem makkelijker dan het doen. In die zin verschillen kinderen niets van grote mensen. Mijn kleinzoon roept al weken dat hij te groot is geworden voor de speen en het bijbehorende knuffeldoekje dat die naam eigenlijk niet verdient. Want het lijkt vooral op een stofdoek die te vies is om aan te raken.

Maar voor mijn kleinzoon is het zijn alles. Dat bleek een paar uur later toen mijn dochter weer belde. Mijn kleinzoon bleek spijt te hebben. Hij had zijn speen in de prullenbak gegooid, met knuffeldoekje erbij. En nog geen kwartier later huilde hij tranen met tuiten omdat hij zijn speen nog niet kon missen. Loslaten is het moeilijkste in een mensenleven. Ook in die zin is er geen verschil tussen grote mensen en kleinkinderen.

Afstand doen van je houvast laat je beseffen waar je van leeft. Wat geeft je adem? Zijn dat spullen of is dat de levensadem van je naaste? Voor mijn kleinkind is dat nog allebei. En hij lijkt op zijn moeder, onze dochter. Want toen zij het genoeg vond om haar speen weg te doen, had zij er ook spijt van. Zij was toen zelfs een jaar ouder dan haar eigen zoon nu. En ook zij moest toen huilen.

Maar die tranen waren blijkbaar nodig om afscheid te nemen. Want drie dagen later stond ze bij de vuilnisbak en liet haar speen daar demonstratief achter om er nooit meer om te vragen. Afscheid nemen kost tijd, ook als je klein bent. En kinderen gaan dezelfde weg als hun moeder.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 11. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.