Column Leo Fijen: Liefde op leeftijd

Leo Fijen was tot november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Meer dan veertig jaar heeft ze in de thuiszorg gewerkt. Tot het einde met veel plezier, want je mag delen in het leven van anderen. Dat is een groot voorrecht, omdat je dan weer mag ontdekken dat je zelf een gezegend mens bent. Ondanks de ziekte van haar man, bijna een heel huwelijk lang. En dan toch gezegend, omdat ze zelf voor haar man kon zorgen en die zorg uit liefde mocht geven.

Ze is een krachtige vrouw die weet wat er in de wereld speelt en zelf ook niet ongeschonden uit het leven is gekomen. Want uiteindelijk is haar man te vroeg gestorven. Dat vertelt ze me allemaal op de 50Plus-Beurs in Utrecht. Ik sta daar bij een bijna lege marktkraam en ik luister naar de volheid van het leven. Ik hoef niets te doen voor die volle verhalen, want er zijn zovelen die hun levensgeschiedenis komen vertellen. Er is geen biechtstoel, daar bij mijn marktkraam, maar de lege ruimte doet haar werk, want ik doe niets anders dan luisteren.

Als je het zoekt, gebeurt er niets in je leven, weet ze mij ook nog te vertellen. Maar als je niet zoekt, wordt het je gegeven. Ze wijst naar haar partner. Zelf woont ze in Ouddorp, hij heeft zijn huis in Dirksland. Zij verloor haar man, hij zijn vrouw. Ook na een lang ziekbed. Hij luistert naar haar verhaal en moet glimlachen om zijn nieuwe partner. En zijn ogen twinkelen van geluk. Ik vraag hem of je ook op leeftijd weer net zo verliefd kunt worden. Hij hoeft niet lang na te denken. Meer vlinders dan ooit, lacht hij weer. En zij knikt heftig om te laten merken dat de liefde wederzijds is.

Hij zocht een danspartner en vond haar. Nog niets aan de hand, tot zij merkte dat ze elkaar tussen de instructies langer vasthielden dan nodig was. Handen in elkaar, zonder dat ze het door hadden. En toen was de liefde geboren. Hij katholiek, zij protestant, maar de liefde is geborgen in die ene God, weten ze allebei. Liefde op leeftijd heeft ook een naam; hij heet Karel, zij Sjaan. En hun levensles is: als je het niet zoekt, wordt het je gegeven, op de dansles voor ouderen.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 41. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum