Column Leo Fijen: Levenslessen

Leo Fijen is hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Er zijn van die dagen dat er tot je wordt gesproken door mensen die je nog nooit hebt ontmoet of gehoord en die je lessen in levenskunst geven. Eerst is er in de ochtend een mevrouw uit Wierden aan de lijn. Ik hoor hoe ze al vijftien jaar geleden op 62-jarige leeftijd haar man verloor en hoe ze zich twee jaar lang verloren voelde, ook omdat haar kinderen op grote afstand woonden.

Ik hoor ook hoe ze toen leerde van de levensverhalen van andere weduwen die het heft in eigen hand namen en na een periode van rouw nieuwe betekenis aan hun leven gaven. Dat was voor deze inmiddels 77-jarige vrouw het sein om op te staan en niet bij de pakken neer te zitten. Ze ging wandelen naar Santiago, zocht met de trein de mooiste musea van Nederland op en werd vrijwilliger voor ouderen die niet zo mobiel waren als zij. Ze genoot van deze ontdekkingsreis en wilde weten waaraan ze al dit geluk te danken had. Ze zocht het antwoord in kloosters en kerken, terwijl ze zelf niet gelovig was opgevoed. Ze vond steun en troost in rituelen en kreeg steeds meer zicht op haar leven: soms kan een tragische dood van je partner toch het begin van een nieuwe lente zijn.

Ik denk nog na over dit levensverhaal als ik diezelfde dag een lezing geef in Voorburg en daar een andere vrouw ontmoet die me een nieuwe les leert. Ze vertelt dat ze door de ernstige ziekte van haar man steeds meer van zichzelf vervreemd raakt. Ze is de balans in het leven kwijt en vraagt zich wanhopig af hoe ze haar innerlijke rust weer kan hervinden. Ze probeert van alles, maar vindt niet meer het geluk. Tot ze in een droom op haar knieën in het gras zit en het nieuwe leven voelt terugkomen. Als ze wakker wordt is ze weer zichzelf en kent ze ook de betekenis van haar droom: durf te buigen voor het leven als je radeloos bent, vertrouw je toe aan de Schepper als je de weg naar jezelf niet meer kent. Als je zo durft te leven in overgave, komt de innerlijke vrede je vanzelf als geschenk tegemoet.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 19. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum