Column Leo Fijen: Kwartetten

Leo Fijen is hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Het is het mooiste weekend sinds tijden. Op zaterdagochtend halen we de kleinkinderen op voor een logeerpartij in ons vakantiehuisje aan de Noord-Hollandse kust. Als we aan komen rijden, stormt de oudste van zeven jaar al het huis uit. De jongste kijkt altijd meer de kat uit de boom en doet dat nu ook. We drinken nog even koffie bij hun ouders en rijden dan richting Schoorl, met vier tassen voor één nachtje bij opa en oma.

Hun speelgoed, laarzen, kleren, sportschoenen en toiletspullen, alles moet mee, ook voor het geval het mooie najaarsweer omslaat. De kleinkinderen inspecteren bij aankomst hun kamer en zijn heel tevreden. Daarna ga ik met hen boodschappen doen in het dorp en maakt mijn vrouw het huisje klaar. Ik trakteer de kleinkinderen dan altijd op een cadeau en neem hen mee naar een speelgoedwinkel. Daar wordt duidelijk hoe verschillend twee broertjes kunnen zijn.

De jongste van vier jaar weet precies wat hij wil: iets met brandweerman Sam. Hij is snel klaar met zijn keuze. De oudste van zeven jaar wil vaak de hele wereld en kan dus niet kiezen. Als je alles tegelijk wilt in het leven, kom je geen meter verder. Dat weten wij als volwassenen inmiddels. Kinderen ontdekken dat met het uitkiezen van een geschenk. Uiteindelijk na veel aarzelen kiest hij voor een geweer met zachte pijltjes.

Blij en voldaan volgen de kleinkinderen me naar de supermarkt, want we gaan die avond met ons vieren kaasfonduen. Dat doen we op hun verzoek, want dat vinden ze gezellig. Het wordt een onvergetelijk uur. Ze genieten zichtbaar. Daarna gaan we spelletjes doen, vooral kwartetten. Het is fascinerend om te zien hoe kleine kinderen dan alles vergeten en totaal gericht zijn op dat ene: hebben ze alle vier de afbeeldingen voor hun kwartet? Zelfs de kleinste van vier jaar is een en al aandacht en ziet soms al kansen voor een kwartet. Hoe mooi geschenken ook zijn, kleinkinderen komen het meest tot leven als ze aandacht hebben voor elkaar en voor de keuze van die ene kaart. Zo simpel kan ook het leven zijn: als je echt aandacht voor de ander hebt, kom je meer tot leven.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 47. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.