Column Leo Fijen: Klein geluk

Leo Fijen is hoofdredacteur Journalistiek en Levensbeschouwing bij KRO-NCRV. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Een mens moet af en toe vallen om het bijzondere geschenk van het leven weer te kunnen ervaren. Ik heb die wijsheid niet van mezelf maar van André Louf, die de laatste jaren van zijn bestaan als kluizenaar in de Provence leefde. Daar ontmoette ik hem voor het eerst, tien jaar geleden.

Hij was 1.93 lang en bad in een ruimte die niet hoger reikte dan 1.70 meter. Het was dus niet zo gek dat ik hem de vraag stelde of hij niet vaak zijn hoofd stootte. Hij antwoordde dat het af en toe goed is dat een mens het hoofd stoot. Want anders leert een mens niets in het leven. Het hoort bij het leven om soms onderuit te gaan. Want dan waardeer je weer het kleine geluk, vertelde hij me.

Ik heb sindsdien de strekking van zijn woorden meer dan eens ervaren. Bij een forse armbreuk, bij een operatie voor een nieuwe heup en vorige week bij een kleine poliklinische ingreep. Want zo was het me verteld door het ziekenhuis. Vanaf 7.00 uur nuchter, om 13.15 uur melden in het ziekenhuis en om 15.15 uur geholpen worden aan een liesbreuk. En als het goed gaat, kan uw vrouw u dan om 19.00 uur weer ophalen en naar huis brengen, zo was het verhaal van het ziekenhuis. En in de informatie die werd uitgereikt, werd nog benadrukt om de eerste week echt rust te houden.

Dat heb ik gedaan, maar de ingreep viel niet mee. Toen ik naar de operatiekamer werd gereden, voelde ik me nietig en klein. En dat gevoel verdween niet toen ik op de operatietafel werd gelegd. Ach, het is een ingreep van twintig minuten, het is zo gebeurd. Ik hoor het de mensen van het ziekenhuis nog zeggen.

Maar toen ik wakker werd uit de narcose voelde ik me zo waardeloos. En dat gevoel verdween maar niet, hopeloos misselijk. Zelden was ik zo blij om de stem van mijn vrouw te horen die me kwam ophalen. En nooit voelde mijn eigen bed zo vertrouwd. Dat is het grote geschenk van klein geluk. En dat leer je als het tegen zit.

Deze column van Leo Fijen staat in het KRO Magazine van week 23. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.