Column Leo Fijen: Kerstengel

Leo Fijen is hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

ls het in de donkere dagen naar Kerstmis ook in de vroege ochtend nog duister is, schrijf ik mijn kerstverhaal. Dat komt dit jaar uit Eibergen. Daar was ik vlak voor de Advent en ontmoette ik Peter Müller, een bevlogen katholiek die leraar Duits was op een middelbare school, jarenlang daar ook als conrector werkte en momenteel in zijn vrijwilligerswerk voor de kerk verbonden is met de maristen, een congregatie van paters en broeders die ook in Nederland actief is. Zo leerde hij pater Leo kennen die ook leraar Duits was, daarna in het pastoraat ging werken en na zijn emeritaat terug naar de regio van Eibergen verhuisde. Daar werd hij zo ziek dat hij in het ziekenhuis werd opgenomen.

Peter was er niet aan toegekomen om hem te bezoeken en voelde zich geroepen om op Kerstavond naar hem toe te gaan. Daar schrok hij. Pater Leo was niet meer aanspreekbaar. Een verpleegkundige vertelde dat hij spoedig zou sterven. Eten en drinken lukte niet meer. Met een washandje de lippen vochtig maken: dat was het enige wat de verpleegkundige voor hem kon doen. Peter zocht intussen een Bijbel en las het verhaal voor van het bezoek van Maria aan haar nicht Elisabeth. En hij las voor pater Leo het verhaal van de geboorte van Christus voor. Dat veranderde alles, want pater Leo die tot dan toe nauwelijks een teken van leven had gegeven begon te glimlachen, op de drempel van de dood.

Het was een moment dat Peter nooit meer zou vergeten. Want de volgende ochtend – op Eerste Kerstdag – werd Peter gebeld door een confrater, met de vraag of hij degene was die als laatste bij pater Leo was geweest. Hij was kort na het bezoek op Kerstavond gestorven. Toen Peter me dit verhaal in Eibergen vertelde, wilde hij twee dingen zeggen. Ga als een stem je roept om een mens in nood te bezoeken, ook als het Kerstavond is. En besef dat iedereen een naaste over de drempel van de dood kan helpen. Ieder kan geroepen worden om een kerstengel voor de ander te zijn. Met die troostende gedachte wens ik u alvast zalig Kerstmis en veel zegen in 2019.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 50. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.