Column Leo Fijen: Joke

Leo Fijen was tot 1 november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Als ons land half maart op slot gaat, weet Joke Mulder genoeg. Helemaal als ze haar kinderen in Denemarken en Canada heeft gesproken. Die kunnen ook geen kant op en drukken hun moeder op haar hart: zorg dat je gezond blijft want we kunnen niet naar je toe komen, blijf dus binnen om je kinderen een plezier te doen. Joke Mulder is een bezige bij met 101 taken in de katholieke gemeenschap van Hooglanderveen, maar ze hoeft nog geen seconde na te denken en kiest tot op de dag van vandaag voor een quarantaine.

Als ik haar aan de telefoon krijg, word ik verrast door haar toon. Levensvreugde en optimisme gieren met een enorme vaart door de telefoonlijn, deze 80-plusser heeft het naar haar zin in haar zelfgekozen quarantaine. En het medicijn in haar isolement komt van haar zelf: wie je ook bent en wat je situatie ook is, iedere mens heeft van onze Lieve Heer de opdracht gekregen om het verschil te maken. Ertoe doen, noemt ze dat bij herhaling. Kan dit dan in dat isolement van haar woning te Hooglanderveen? Er klinkt een bulderende lach met een stortvloed aan voorbeelden. Als zij niet meer naar de kerk kan gaan, moet die kerk maar naar haar toe komen. Als zij niet meer naar de wereld buiten kan gaan, moet die wereld zich bij haar melden.

Ze is tot op de dag van vandaag de telefooncentrale van de kerk en de buurt. En dit betekent dat er bij haar negen telefoonlijnen binnenkomen. Wat zij daarmee bedoelt, wil ik weten. Als mensen vragen hebben over het kerkhof, krijgen ze Joke Mulder aan de lijn. Als er dingen voor de voedselbank moeten worden geregeld, dan doet zij dat. Als er voor ouderen boodschappen moeten worden gehaald, zorgt zij voor vrijwilligers die naar de supermarkt gaan. Als er informatie nodig is over de kerk, geeft zij tijden van de heilige mis via internet.

Ze komt al meer dan drie maanden niet buiten maar is met iedereen verbonden. Ze leeft binnen op afstand van alles en iedereen, maar is het kloppend hart van de buurt buiten. Joke Mulder maakt de Geest van Pinksteren tastbaar, ze doet ertoe, ook in quarantaine.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 23. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum