Column Leo Fijen: John

Leo Fijen was tot november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

De tweede kaars in deze Advent is voor John van de Laar, pastoor van de Petrusparochie, herder van Uden, Boekel, Volkel, Zeeland, Venhorst en Odiliapeel. Anderhalf jaar geleden maakte hij veel indruk door bij het begin van de pandemie in onmogelijke omstandigheden stervende mensen nabij te zijn, zonder veel beschermende kleding. Met de wattenstaafjes van zijn zus diende hij hun de ziekenzalving toe, met woorden die op een geplastificeerde kaart stonden. Soms ging hij dan nog terug om met zijn doodzieke parochianen ‘Blijf mij nabij’ te bidden.

In de weken tussen 11 maart en het begin van de zomer ging hij voor in talloze uitvaarten, op Paaszaterdag had hij er zelfs vier achter elkaar. En steeds werd hij bijgestaan door zijn koster en acoliet Babs Geurts. Samen vormden ze een bijzonder koppel in extreme omstandigheden, met een motto dat me altijd is bijgebleven: verdriet kijkt achterom, zorgen kijken om zich heen en geloof kijkt naar boven.

Ik vroeg pastoor John van de Laar naar verdere uitleg. Tranen van mensen zijn er om hen die sterven, de zorgen van dorpen zijn er om hen die vechten voor het leven en God is er juist in het lijden, wist hij zeker. Want als mensen lijden, is dat al één lang gebed: een schreeuw om God. Als de pandemie zo om zich heen slaat, dan is er nog maar één vraag: God help me in mijn nood. Dat was toen, anderhalf jaar geleden.

Alles komt weer terug met het oplaaiende virus. En zeker voor deze pastoor John van de Laar. Hij is nu zelf getroffen door corona en vocht op de ic voor zijn leven. Zijn lijden was en is één lange schreeuw om God: sta deze herder bij en help hem op het moeilijkste moment van zijn leven. En reken maar dat zijn koster Babs en alle mensen in Uden en omstreken voor hem hebben gebeden. Hun gebeden zijn verhoord. Want uit de parochie mocht ik het bevrijdende nieuws delen. Pastoor John van de Laar is van de ic en de beademing af, terug naar het gewone ziekenhuisbed. Laten we blijven bidden voor hem, want dan geeft deze tweede kaars echt licht in donkere tijden.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 49. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum