Column Leo Fijen: Irving Pearlman

Leo Fijen was tot november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Als je ouder wordt, laat je geheugen je wel eens in de steek, wil je nog wel eens wat vergeten. Niemand hoeft zich overigens zorgen om mij te maken, want als 60-plusser haalde ik mijn bachelor theologie. Nee, het is meer de concentratie en de verstrooidheid die opspelen, zeker als ik een paar dagen op stap ben. En dat is een repeterend fenomeen.

De laatste keren dat ik een paar dagen een huisje huurde, kon ik er de klok op gelijkzetten: ik vergat altijd wat, de ene keer levensmiddelen die we even apart hadden gezet, de andere keer de oplader van de computer, weer een andere keer boeken die ik net had gekocht en soms ook de handwerkspullen van mijn vrouw. Het voelde alsof het lot een spel met me speelde en me wilde confronteren met de gebreken van ouderdom. Als je telkens bij het afscheid wat vergeet, kijk je je eigen kwetsbaarheid in de ogen.

Afgelopen dagen was ik op pad met mensen van onze dorpskerk en beleefde ik een onvergetelijke vierdaagse aan de stranden van Normandië en in de velden rond Ieper. Als je wilt weten wat oorlog aanricht en als je tot je wilt laten doordringen wat er op dit moment in Oekraïne gebeurt, ga dan naar Ieper, kijk goed naar alle oorlogsgraven uit WO I in het open veld rond boerderijen en luister om 20 uur naar The Last Post. Als je op je netvlies wilt hebben wat het betekent dat mensen worden opgeofferd voor de vrijheid en de vrede, ga dan naar Omaha Beach, aan de stranden van Normandië. Daar zie je met eigen ogen hoe jonge levens in WO II zijn afgebroken.

Ik was aangedaan en heb een bloem gelegd bij het graf van Irving Pearlman, een joodse Amerikaan die zijn leven voor ons gegeven had. Toen ik na deze confrontatie met oorlogen weer thuiskwam, miste ik bij het uitpakken mijn blauwe pantalon. Toch weer iets laten liggen bij het vertrek uit mijn hotel in Ieper. Dit keer vond ik het geen enkel punt. Want ik wil nog jaren spullen vergeten als ik maar nooit en nooit meer die ene naam vergeet, Irving Pearlman, hij stierf op 30 juli 1944 voor onze vrijheid

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 19. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum