Column Leo Fijen: Holkje

Leo Fijen was tot november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Of ik het al wist. Tegen het einde van Tweede Pinksterdag krijg ik die vraag. In twee telefoontjes kort achter elkaar. Of ik al gehoord had dat Holkje van der Veer was overleden. Ik hoor het verdrietige nieuws wel maar ik besef het niet. De schok is te groot.

Als ik de telefoon neerleg zie ik een foto van nog maar een week geleden, zittend aan tafel, met grote glimlach om het rapport over de stem van vrouwen in het synodale proces te presenteren aan Gerard de Korte, de bisschop van ’s-Hertogenbosch. En ik denk terug aan ruim twee maanden geleden toen ik in het klooster van de dominicanessen van Neerbosch te Nijmegen een geloofsgesprek met haar voerde. Over de stem en de plek van vrouwen in de kerk, want die moeten gelijkwaardig zijn aan die van mannen.

Ik lees diezelfde Tweede Pinksterdag korte berichten over haar plotseling sterven dat niemand had zien aankomen, ondanks haar kwetsbaarheid vanwege een ziekte van bindweefsel. Ze was en is het voorbeeld voor ons allen: deze vrouw die aan het einde van iedere dag nieuwe zuurstof nodig had gaf adem aan zovele vrouwen en mannen. Midden in haar gebrokenheid en pijn werd ze gevonden door de liefde van zovelen die haar droegen en door de genade van God die haar leven gaf.

En dat leven heeft ze doorgegeven, op alle mogelijke manieren, maar ook door samen met andere vrouwen in te gaan op de uitnodiging van paus Franciscus om de vrouwen een stem te geven in de kerk. ‘Laat je horen, laat je horen’, vroeg de paus. En Holkje reageerde zoals alleen zij kon: ‘De paus heeft ons wakker gekust’. Dus mobiliseerde ze met anderen maar liefst 2200 Nederlandse vrouwen die hun stem lieten horen en meer gezien willen worden in de kerk.

Samen in gelijkwaardigheid optrekken, dat is de weg van God gaan, zei Holkje in het Geloofsgesprek in het klooster van de dominicanessen dat een opmerkelijke bloei doormaakt. ‘Gemeenschapsleven, zusterschap, contact met God, leven in bezielde verbanden en nooit te oud om te leren’, zo vertelde ze over haar dagelijkse vreugde. ‘Gedragen door Gods liefde’, voegde ze eraan toe. In die liefde en vreugde leeft ze voort, Holkje, dank je wel en rust zacht.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 26+27. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum