Column Leo Fijen: Gezegend Nieuwjaar

Leo Fijen was tot november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Als niets meer vanzelfsprekend is, als anderhalve meter de norm blijft, als normaal nooit meer gewoon is, als de ander op afstand moet blijven, als de beperktheid van je eigen huis de enige plaats van je leven wordt, dan is het woord aan de kluizenaar. Want die heeft ervoor gekozen om zo de dagen door te brengen en is niet bang om de deur van zijn hart te openen. Want daar hoort hij zijn diepste stem en daar leert hij wat hem adem geeft.

Benoît Standaert is zo’n kluizenaar, al acht jaar lang. Als iemand ons de weg kan wijzen in een wereld die voor het grootste deel op slot zit, dan is hij het. Ik mail in deze donkere dagen vaak met hem en vraag hem meer dan eens hoe je het vol kunt houden in een wereld die op slot zit. Benoît Standaert steekt me dan telkens een hart onder de riem. Deze Benedictijner monnik moedigt me aan met vertrouwen te blijven leven, door alle beperkingen heen. Hij spoort me aan om anders in het leven te staan door bewust uit en in te ademen en daarmee te ontdekken dat me meer geschonken wordt dan ik vaak ervaar.

Leef nieuw, leef opnieuw, leef bewust vanaf de vroege morgen en hoor het kloppen van je hart, schrijft hij me. En beleef dat innerlijke stilte nooit isoleert, ook niet in deze crisis van een virus, maar juist verbindt met de ander en met de schepping. Loop elke dag een rondje door je buurt of je dorp, wandel door de natuur en begin de dag met een gebed. In die wandeling en in het bidden komt alles naar boven wat je dwarszit en wat pijn doet in deze tijd.

Dat mag er allemaal zijn, houdt hij me voor. Want als je die tegenvallers aanvaardt en voorlegt in je gebed, ga je in al je kwetsbaarheid open voor God. Dat opent de deur van je hart in een wereld die op slot zit. Dat geeft je vrijheid in een beklemmende eenzaamheid. Dan is elke morgen nieuw, want je leeft met God die niemand afschrijft en die je laat opstaan. Dat nieuwe leven wens en bid ik ieder toe. Gezegend nieuwjaar!

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 01. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum