Column Leo Fijen: Gezegend nieuwjaar

Leo Fijen was tot november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

In de eerste dagen van 2022 geen mooi verhaal maar tien tips op weg naar hoop en zegen in 2022. Zo trekken we lessen uit de afgelopen twee jaar van pandemie en geven we meer betekenis aan ons leven met beperkingen. Hier komen ze:

1. Maak het stil in jezelf. De stilte van de lockdown mag dan confronterend zijn, de stilte is ook verkwikkend. Geen lawaai, geen files, nauwelijks vliegtuigen. Alles valt stil. Probeer die stilte opnieuw te verweven in je leven. Maak het elke dag stil in je hart. Dan kun je beter jezelf, de ander en God horen.

2. Breng structuur aan in je dag. Maak een dagprogramma, juist als je wat ouder bent en in je eentje woont. Organiseer vaste momenten in je bestaan. Dan krijgt iedere dag meteen meer betekenis.

3. Sluit vrede met jezelf en je naaste. Maak goed wat je kunt helen in je relatie tot je naaste. Morgen kan alles voorbij zijn, zo heeft de crisis geleerd. Word vrij in je hart, verzoen je met degene die het je moeilijk maakt. Daar wordt de ander gelukkiger van en jijzelf rijker.

4. Schrijf elke dag op wat er in je leven gebeurt. Dan zie je beter waar je dankbaar voor kunt zijn. Een dankbaar mens herkent eerder het geluk.

5. Kijk naar Maria en zie hoe zij haar lot aanvaardde in nederigheid, mildheid en trouw. Ze leefde voor de ander. Zoiets geeft glans aan je leven.

6. Stuur iedere week een kaart naar iemand die het nodig heeft. Vier de ontmoeting als je niet je huis uit kunt, ook door je naaste te bellen. Dan sticht je gemeenschap en word je gelukkig.

7. Laat je helen door de schepping. Ga wandelen. En ervaar dat alles in je leven lichter wordt door de natuur. Als je niet naar buiten kunt, verzorg dan iedere dag je lievelingsplant.

8. Zing iedere dag een lied dat je dierbaar is. Zo ben je verbonden met anderen die ook zingen.

 9. Blijf bidden. Dan geef je jezelf uit handen en ben je meer dan ooit verbonden met de ander en met God.

10. Als je zo probeert te leven, ben je nooit meer eenzaam, maar samen met je naaste en met God. Dan wordt het een jaar vol hoop en zegen.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 1. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum