Column Leo Fijen: Bomen

Leo Fijen was tot november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Hoe blijf je staande als je beproefd wordt? Hoe word je geheeld als je ziek wordt? Die vraag is een vraag aan ieder van ons, want we krijgen er allemaal mee te maken en zullen ooit zelf een antwoord moeten geven.

Ik zag afgelopen maanden van nabij hoe je kunt omgaan met beproevingen in je leven. De bijzondere boomsoorten in de tuin van de abdij van Egmond worden het hele jaar verzorgd door de Pomologische Vereniging, een groep vrijwilligers die onder deskundige leiding de appelbomen en perenbomen vertroetelt zoals niemand dat doet. En het moet gezegd, de bomen zijn kleine juweeltjes in een fantastische tuin. En de aanvoerder van deze vrijwilligers is een geweldige kerel, met hart voor zijn mensen en oog voor de bomen. Hij hoeft er alleen maar op dinsdag te zijn, maar komt bijna elke dag, op vrijdag met de racefiets want deze aardige leider is ook een fanatieke fietser.

Alles werd anders voor hem toen bij hem een ernstige ziekte werd geconstateerd. Fietsen was even onmogelijk, de leider van de vrijwilligers moest steeds vaker naar het ziekenhuis en wist niet of hij tijd van leven had. Op de vrijdag voor het beslissende onderzoek zat hij alleen in het schuurtje, eenzamer dan eenzaam. Hij vertelde over zijn leven en legde uit dat de bomen hem rustig maakten. Het liefst was hij dan alleen met de bomen om de rotte appels en peren te verwijderen. Ik vroeg hem of hij dan dacht aan de zieke plek uit zijn lichaam die ook verwijderd moest worden. Hij lachte, zo had hij het niet gezien. Maar hij vond het wel een mooie vergelijking, de bomenman die in de natuur deed wat er in zijn lichaam ging gebeuren. Alsof hij in de schepping om hulp vroeg.

Die hulp had hij hard nodig toen de artsen genoeg perspectieven zagen om de zieke plek te verwijderen. Wat deed hij in de dagen voorafgaand aan de operatie? In zijn eentje verplaatste hij zieke boompjes naar gezonde grond. En weer oogde het als een metafoor voor zijn leven. Dat zag hij nu zelf ook wel. In de bomen werd hij geheeld voor de beslissende operatie. Zo kun je antwoord geven op een beproeving: door geheeld te worden in de schepping, door de Schepper.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 46. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum