Column Leo Fijen: Aswoensdag

Leo Fijen is hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Op een doordeweekse middag is er veel volk samengekomen in Ede. Ik mag ouderen toespreken over de kans om jong van hart te worden in de herfst van je leven. Ik vertel dan vaak over voorbeelden uit mijn eigen leven, want ook ik ben de zestig jaar inmiddels gepasseerd. Verhalen uit het leven gegrepen roepen andere verhalen op. Dat gebeurt altijd in de pauze als ik even geniet van een kopje koffie.

Voor me staat een sympathieke man die in alles duidelijk maakt dat hij een verhaal met me wil delen. Over zijn zoon van 37 jaar die aan een hartstilstand overleed. Het gebeurde drie jaar geleden, van het ene op het andere moment. De man is zelf al een zeventigplusser en moet moeite doen om zijn emoties in bedwang te houden. Toch wil hij zijn verhaal vertellen. Ik wil weten waarom. Want het doet nog zo’n pijn, de wond is nog zo vers. De man vertelt dat je ook als zeventigplusser met een gestorven zoon nieuw leven kunt ervaren. Hij weet nog dat ze een telefoontje kregen en direct richting ziekenhuis reden. Ze raakten van de schrik de weg kwijt. Hun zoon Martijn was al overleden toen ze in het ziekenhuis aankwamen. Daar troffen ze ook zijn kinderen aan, spelend. Die aanblik zal hij nooit meer vergeten, spelende kinderen bij een veel te vroeg gestorven vader. Dat is het kruis in zijn leven, de ervaring van Aswoensdag.

We zijn sterfelijk, op alle leeftijden. En dat went nooit, hij gaat ervan huilen. Maar door zijn tranen heen moet hij ook lachen. Want in zijn leven is het ook weer Pasen geworden. Zijn kleindochters zorgen daarvoor, bijna iedere week. Ze passen twee dagen in de week op hun kleinkinderen. Sanne was vier toen het gebeurde en is nu zeven jaar. Carmen was nog maar een jaar bij het sterven en is nu vier jaar. Sanne heeft nog een herinnering aan haar papa, Carmen niet. En toch praten ze voluit over hun papa als ze komen logeren. Dan is het altijd weer even Pasen, want dan ziet deze zeventigplusser zijn overleden zoon weer tot leven komen. Dwars door Aswoensdag heen.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 9. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.