Column Leo Fijen: Aangeraakt

Leo Fijen was tot november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Kun je opstaan in je leven als je op de bodem hebt gezeten en zelfs daar doorheen bent gezakt? Is het mogelijk om een nieuw begin te maken als alles je uit handen is geslagen? Het antwoord wordt me in de dagen voor Pinksteren gegeven in Amsterdam en in Heemskerk. Door twee mensen die me zeer ontroeren door hun verhaal.

In een gebouw met uitzicht op de ringweg rond Amsterdam ontmoet ik Martinus. Zijn verhaal grijpt me bij de keel, dakloos als hij is geweest het grootste deel van zijn leven. Verslaafd ook aan alles wat je kunt verzinnen, van alcohol tot harddrugs. En ook in andere zin de weg kwijt, want hij bedonderde zijn eigen moeder en kon zijn zussen en broer niet meer onder ogen komen. Het ging van kwaad tot erger, tot in de gevangenis aan toe, meerdere keren.

En toen was daar de ommekeer. Niet als een wonder, maar door een mens die hem acht maanden lang elke dag vroeg of hij van zijn verslaving af wilde komen. Acht maanden lang, dag in dag uit de vraag krijgen door die ene mens: kom je mee naar een ander leven, zonder drugs, zonder gevangenis, met werk en een dak boven je hoofd? Martinus ging overstag en ging mee om op te staan in het leven. En te delen van zijn ervaringen. Hij heet niet voor niets Martinus, naar Sint Maarten die deelde van zijn leven en zijn overvloed.

In Heemskerk maak ik hetzelfde mee, met Stephanie-Joy, nog geen 40 jaar, maar al meerdere levens geleefd op straat en in opvangcentra. Ook gewond, met gehoorschade, en ook gehandicapt aan haar voet, als gevolg van een ongeluk. Op haar veertiende al uit huis geplaatst, te lang verslaafd en nergens bij horend. En ook zij stond op, door die ene keer dat ze aangeraakt werd, in een kerk, door Christus zelf. Sindsdien heeft ze haar eigen weg gevonden, is ze getrouwd met een vrouw en werkt ze voor het Leger des Heils, net als Martinus. Twee mensen die opstaan in hun leven en iedereen laten zien dat het kan. Omdat ze aangeraakt zijn door de Geest van Christus, in die ene mens die op je pad komt. Dat is Pinksteren, aangeraakt worden door je naaste en tot leven komen. Zalig Pinksteren.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 20. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum