TV Toen: Flipper

In de rubriek TV Toen biedt KRO Magazine wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze keer gaan we terug naar het jaar 1965, waarin een dolfijn de hoofdrol speelde in de serie Flipper.

Nautische Lassie

‘De nautische versie van Lassie’ heet de jeugdserie Flipper in Amerika bij de allereerste aflevering in 1964. Flipper is een slimme dolfijn die rondzwemt aan de kust van Florida. Opzichter van het natuurreservaat Porter Ricks, maar vooral zijn jonge zoons Bud en Sandy, sluiten een diepe vriendschap met het dier. Elke week helpt Flipper smokkelaars, stropers en ander geboefte op te sporen. Wereldwijd zorgt de tv-serie voor opleving van interesse in de zwemmende zoogdieren. Nederlandse kijkers kunnen vanaf 1965 genieten van Flippers avonturen en in datzelfde jaar opent Dolfinarium Harderwijk haar deuren.

Terugzien?

‘Daar heb je Flipper, Flipper, Flipper de flapper, wat een dolfijn, om trots op te zijn…’ De serie uit de jaren 60 is over de hele wereld uitgezonden en wordt tot op de dag van vandaag herhaald. Op kromagazine.nl/tv-toen is een Nederlands ondertitelde aflevering terug te zien. RTL zond de serie in hun begindagen in de middag uit.

Tekst: Roel van Bekkum