Tips voor een leuke reünie

Een schoolreünie, is het juist leuk om al je schoolgenoten weer te zien of zijn de rollen van toen eigenlijk niets veranderd? Een paar tips om een reünie een succes te laten zijn.

Een reünie, hoe pak je dat aan?

Dat het echte leven niet is zoals op televisie, bewees de eerste en meteen ook de laatste schoolreünie die ik bezocht. In NCRV-KRO’s De reünie worden diepzinnige gesprekken gevoerd en lijkt er echt contact te zijn, terwijl het weerzien met mijn voormalig klasgenoten vooral bestond uit een licht hysterisch ‘Hee hallo, hoe gaat het?; Wat doe je?; Wat zie je er goed uit!’. En weer door naar de volgende schim uit het verleden. Nog een gezicht dat ik vaag herkende, maar waar ik geen naam meer bij wist. Stond ik daar te hakkelen. Pijnlijk.

Die nacht droomde ik over mensenmassa’s, vol lachende gezichten. Geen hartelijke, maar neppe grimassen. Een beetje een ‘kijk mij nu eens succesvol zijn’-lach. Toen ik de volgende ochtend wakker werd, nam ik me voor nooit meer naar zo’n bijeenkomst te gaan. Veel liever spiek ik op Facebook en LinkedIn wat er van iemand geworden is. Zonder dat ik meteen met hem in gesprek hoef. Zonder dat ik me zorgen hoef te maken of ik zelf wel goed overkom en vooral zonder oude patronen die tijdens zo’n reünie de kop opsteken.

Want de populaire kinderen zaten weer bij elkaar, nét iets te luidruchtig de andere bezoekers op de hak te namen. En net als vroeger voelde ik me niet bij dat clubje horen. Heel ongemakkelijk.

Buitenbeentje

Volgens Ellen Huijsmans, registerpsycholoog Arbeid en Organisatie NIP, zijn reünies vooral leuk voor mensen die van borrelpraat houden. ‘Wie slap ouwehoeren leuk vindt, extravert is en graag met iedereen babbelt, heeft het op een reünie meestal naar zijn zin’, zegt zij. ‘Ook hangt het succes van een reünie af van hoe leuk je het had op de school. Behoorde je tot een populair clubje; zoek de anderen vooral weer op.

Maar als je vroeger gepest bent, zullen je oud-klasgenoten je nog steeds als een buitenbeentje zien. Ook al heb je een flitsende carrière en inmiddels veel vrienden, zij zien je zoals je vroeger was. Dus dan sta je in je eentje succesvol te zijn. Het is net als bij familiesystemen: op een reünie is je positie al bepaald, gebaseerd op wie je was als kind. Kom daar maar eens vanaf.’

Soorten vrienden

De wens om oude vriendschappen nieuw leven in te blazen, is niet meteen een goed argument om een reünie te bezoeken. Volgens onderzoek is om de zeven jaar de helft van onze vriendenkring vervangen. Een mens verslijt er gemiddeld 396. Vriendschappen kun je onderverdelen in drie categorieën: friends for a reason (vrienden met een reden), friends for a season (vrienden voor een bepaalde periode) en friends for a lifetime (vrienden voor het leven).

Een sportmaatje die je uit het oog verliest bij een langdurige blessure, behoort tot de eerste categorie. Friends for a lifetime zijn goede vrienden die altijd bij je blijven en friends for a season zijn mensen met wie je in een bepaalde fase van je leven iets deelt. Zoals de schoolvrienden van vroeger. Toen had je veel met elkaar, maar nu waarschijnlijk niet meer. Dat is dus geen stevige basis voor een vriendschap.

‘Op de middelbare, maar zeker op de basisschool zitten mensen van allerlei achtergronden en niveaus door elkaar’, zegt Ellen Huijsmans. ‘Als je zelf een mavomeisje bent, kun je je op een reünie van de basisschool heel ongemakkelijk voelen tussen mensen die een doctorstitel hebben. Ook als ze vroeger je vrienden waren. De verschillen die vroeger nog niet zo zichtbaar waren, zijn nu overduidelijk. Dat kan een heel ongemakkelijk gevoel geven.’

Tips voor een leuke reünie

  • Zoek alleen de mensen op die je aardig vindt. Wimpel de overige snel af.
  • Zorg dat er iemand is op wie je kunt terugvallen, een vriend bijvoorbeeld. Heel fijn als het niet zo’n succes blijkt te zijn.
  • Laat je niet verlijden tot haantjesgedrag waarbij je beter of succesvoller probeert te zijn dan een oude rivaal. Wees gewoon jezelf.
  • Houd het luchtig. Een reünie is niet de plek om oude problemen op te lossen.
  • Je spreekt zoveel mensen, dat je het beter oppervlakkig kunt houden. Anders put zo’n reünie je uit.