Het leven van Toon Hermans in data

het leven van Toon Hermans is vastgelegd in de docuserie '100 jaar Toon Hermans'. De eerste aflevering is op donderdag 15 december. Dit zijn de belangrijkste data uit zijn leven.

In de eerste aflevering van 100 jaar Toon Hermans begeeft Karin Bloemen zich naar Sittard om het geboortehuis van de cabaretier te bezoeken. Verder vertelt Bloemen verhalen over de jeugd van Toon. De reeks bestaat in totaal uit zes afleveringen. Wij zetten alvast een aantal data op rij zodat u goed voorbereid bent voor de komende uitzendingen.

17 december 1916

De cabaretier wordt geboren in Sittard als Antoine Gerard Theodore Hermans. Hij is de tweede van maar liefst vier zoons. Zijn oudere broer heette Fons en zijn jongere twee broertjes Zef en Jan.

24 april 1928

De vader van Toon, Jean Baptiste Nicolas Hermans, overlijdt al op 46-jarige leeftijd. Hermans is pas 12 jaar en moet zonder zijn vader verder.

1932

De cabaretier speelt in dit jaar zijn eerste revue. Hij wist al van jongs af aan dat hij dit wilde. Hij is dan pas 16 jaar.

5 december 1946

Toon Hermans trouwt met de schoonheidsspecialiste Rita Weijtboer. Ze blijven bij elkaar tot haar dood in 1990.

12 april 1958

Op deze datum wordt de allereerste onemanshow van Hermans uitgezonden op tv. Het optreden in het West End Theater in Den Haag betekent zijn grote doorbraak. De beelden zijn bewaard gebleven.

6 december 1963

Dit een speciale dag in de carrière van Hermans. Hij treedt voor het eerst op in Carré. de twee maanden daarna is het theater compleet uitverkocht. Hij zou er nog vele malen spelen in zijn loopbaan.

Januari 1968

Wellicht wat onverwacht, maar Toon Hermans scoort een heuse carnavalshit. Het nummer Mien, waar is mijn feestneus staat vier weken op nummer 1.

Tot 1997

De vrouw van de cabaretier overlijdt in 1990, maar hij gaat gewoon door met optreden. Hermans maakt zelfs een hele show voor haar die hij helaas wel moet onderbreken omdat het emotioneel te zwaar is voor hem. In 1997 treedt hij voor het laatst op.

22 april 2000

Hermans krijgt een hartaanval en sterft in het Antonius ziekenhuis te Nieuwegein. Hij werd 83 jaar.

100 JAAR TOON HERMANS, VANAF DONDERDAG 15 DECEMBER 2016, 21.10, NPO 2, AVROTROS

Tekst: Floris Visman, beeld: onbekend