Leo Fijen: Hemdje

Leo Fijen is hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Steeds vaker wordt de vraag naar hulp bij levensmomenten me buiten de kerk gevraagd. Zo liep ik laatst op het voetbalveld toen een vrouw uit mijn dorp me staande hield en vroeg of ik naar haar vader wilde gaan. Die was ziek en had niet lang meer te leven. Ik schrok want ik ken haar vader redelijk goed.

Zestien jaar geleden leek hij ook al ten dode opgeschreven. Hij was toen vermagerd, had van artsen te horen gekregen dat hij niet meer lang te leven had en werd nog één keer geopereerd. Tevoren hadden de artsen hem gevraagd om zijn uitvaart en begrafenis te regelen, want er was weinig kans dat hij zou overleven.  Hij nam ook tevoren afscheid van zijn kinderen en vrouw, zijn laatste uur leek geslagen. Totdat hij na de ingreep wakker werd en een verpleegkundige hem toefluisterde dat het geen kanker was maar een ontsteking. Daarna deed hij er een jaar over om weer op krachten te komen. Toen leerde ik hem beter kennen, want uit dankbaarheid ging hij weer naar de kerk en sprak ik hem vaker.

Hij zocht na dit wonder de rust en stilte van het gebed op en had er veel behoefte aan om met God te spreken. Hij deed dat achter in de kerk, bescheiden als hij was. Die bescheidenheid was typerend voor hem. Zo pronkte hij nooit met het wonder van zijn genezing, want dat was geen verdienste maar een geschenk. En dat zou maar pijn doen bij mensen die dat geluk niet mochten meemaken. In al zijn bescheidenheid bleef hij wel dankbaar, alle zestien jaren die hem nog geschonken waren. Ook toen hij wist dat zijn leven echt voorbij was. Vrouw, kinderen en kleinkinderen zaten om hem heen. Hij had slechts een hemdje aan. “Zo ben je ook welkom bij Onze Lieve Heer”, zei hij lachend.

We baden, legden onze handen op, gaven hem de communie en namen afscheid. Een paar dagen later stierf hij. In het crematorium vertelde ik over zijn hemdje, want bij Onze Lieve Heer is alles goed. Een mens heeft blijkbaar geen uiterlijk vertoon nodig om zich toe te vertrouwen aan God. Rust zacht, lieve Fons.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 30/31. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum