Koning met een mondkapje

De 54e verjaardag van koning Willem-Alexander wordt helaas weer geen uitbundig feest. Corona bepaalt de koninklijke agenda en ook aan het hof zijn beeldbellen en mondkapjes gewoon geworden.

Mooie plaatjes

De afgelopen twaalf maanden hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima zich, net als wij allemaal, steeds meer aangepast aan de nieuwe omstandigheden. Gesprekken en overleggen vinden online plaats, toespraken worden in de werkkamer opgenomen en mondkapjes hebben ook in de koninklijke garderobe hun intrede gedaan. En als de koning toch op pad gaat, wordt dat meestal niet van tevoren bekendgemaakt om te voor- komen dat er te veel mensen bij elkaar komen. “We kunnen geen drukke plaatsen creëren door ergens te zijn”, aldus Willem-Alexander. Vorig jaar was bij de Nationale Dodenherdenking voor het eerst geen publiek wel- kom. De twee minuten stilte maakten deze keer extra indruk. “Het was onwerkelijk en realistisch tegelijk”, vatte de koning de plechtigheid samen. In zijn toespraak sprak hij eerlijk over de rol van zijn overgrootmoeder tijdens de Tweede Wereldoorlog en haar zwijgende houding over de Jodenvervolging. Het leverde hem lovende reacties op. Tijdens online-afspraken en ‘echte’ werkbezoeken luisteren Willem-Alexander en Máxima naar de verhalen van mensen uit de zorg en spreken ze met mensen die werken in getroffen sectoren. En dat zorgt voor mooie plaatjes.

Gedwongen afstand

De kersttoespraak stond uiteraard in het teken van corona. “Wij mensen kúnnen niet zonder een liefhebbende blik of een omhelzing. Gedwongen afstand houden druist in tegen onze menselijke natuur”, zei de koning over de maatregelen die voor steeds meer mensen moeilijk vol te houden waren. Ook de eerste maanden van dit jaar blijft het werkzame leven van de koning en de koningin een combinatie van videobellen en persoonlijke bezoeken. En bij het thuiswerken hebben ze regelmatig gezelschap van hun twee jongste dochters die meer thuis zijn dan hen lief is. “De motivatie is weg, het is steeds lastiger om energie op te brengen”, vertelde de koning over de prinsessen, die het schoolleven missen. Oudste dochter Amalia, die dit jaar eindexamen doet, heeft ’s middags school.

Lees het hele verhaal in de NCRV-gids van week 17. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.