Een kijkje op de set van Maigret

Rowan Atkinson is terug als Maigret! In Maigret in Montmartre onderzoekt de Parijse speurder de moord op stripper Arlette. KRO Magazine mocht een kijkje nemen op de set in… Hongarije?

Een retourtje Boedapest in plaats van Parijs? Vergist de BBC zich niet? Nee hoor. Wanneer we midden januari op uitnodiging de Hongaarse hoofdstad en het stadje Szentendre bezoeken – bekend om zijn vele steegjes en zigzagstraatjes – blijken de makers van de Britse misdaadserie Maigret hier daadwerkelijk neergestreken. Szentendre is als bij wonder omgetoverd tot het Montmartre van de jaren 50. Compleet met mistmachines, Parijse straatlantaarns en neonverlichting. En met ‘Mr. Bean’ natuurlijk: acteur Rowan Atkinson die voor de vierde maal de rol van commissaris Jules Maigret speelt.

Op een steenworp van Boedapest ligt Szentendre. Maar daar mag de kijker niets van merken. Die moet zich anderhalf uur lang in Parijs wanen, waar Maigret de moord op de stripper Arlette onderzoekt. Halverwege de straat staat zien we hoofdrolspeler Atkinson informatie inwinnen bij club Picratt, in het verhaal Maigret in Montmartre een louche nachtgelegenheid waar het danseresje werkzaam was. Het slachtoffer is gewurgd op haar slaapkamer gevonden, nadat ze eerder op het politiebureau in de Rue de La Rochefoucauld een misdrijf was komen melden.

Alle Hongaarse straatnaambordjes zijn op subtiele wijze vervangen door Franse. Voor het pand is een glazen uitstalkastje neergezet waarin zwart-witfoto’s prijken van enkele halfontklede danseressen. Er zijn behoorlijk wat figuranten op de been, in typisch jarenvijftigmode. Vrouwen in enorme bontjassen op overdreven hoge hakken. En mannen in lange beige regenjassen, slenterend langs de ramen van de neonverlichte cabarettenten. Daartussen allerlei geluids- en beeldtechnici, productiemensen en crewleden.

Ze warmen zich op door zo nu en dan hun halfbevroren voeten ritmisch op de besneeuwde straat te stampen. Het is dan ook zowat min 10 graden Celsius. Men moet wat afzien voor zo’n nostalgische omgeving en het gunstige – goedkope – Hongaarse televisieklimaat. Dan klinkt het sein ‘opname’. Nog geen twintig seconden later stapt Atkinson af op de zogenaamde Sprinkhaan, de man die voor club Picratt als piccolo functioneert en reclamekaartjes uitdeelt. Wat de mannen precies tegen elkaar zeggen is onverstaanbaar. Maar uit het boek weten we dat Maigret hem vragen stelt over de laatste uren in het leven van Arlette.

Het hele interview leest u in KRO Magazine 1. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Maigret in Montmartre is op zaterdag 6 januari om 21.00 uur te zien op BBC First.

Tekst: Patrick Bremmers