In Memoriam Aad van den Heuvel

Aad van den Heuvel is een icoon van de televisiejournalistiek van de tweede helft van de vorige eeuw. Hij begon zijn televisiecarrière bij Brandpunt en maakte daarna tal van succesvolle programma’s voor de KRO. Deze maand overleed hij op 84-jarige leeftijd.

Aad van den Heuvel stond begin jaren 60 mede aan de wieg van het actualiteitenprogramma Brandpunt. Hij vond de journalistiek in die tijd te gezapig en wilde van Brandpunt een serieuze nieuwsrubriek maken, die maatschappelijk betrokken was. Hij reisde heel de wereld over en deed verslag van de Vietnamoorlog en de hongersnood in Biafra. Van den Heuvel maakte het laatste interview met Martin Luther King, op de dag van diens dood.

In de jaren 70 begon hij voor de KRO andersoortige programma’s over de actualiteit te maken, zoals de Alles is anders-show en De ver van mijn bed show. In de  jaren 80 presenteerde hij het populaire het actualiteitenprogramma consumentenprogramma Ook dat nog! waar elke zondagavond miljoenen mensen naar keken. Op humoristische wijze fileerde hij, samen met een panel, de manier waarop bedrijven hun klanten behandelden. Het programma won na één seizoen al de Gouden Televizier-Ring.

Later maakte Van den Heuvel Nieuwsgier, waarin de media centraal stonden. Aad van den Heuvel bleef tot op hoge leeftijd betrokken bij de journalistiek en zijn voormalige collega’s van Brandpunt. Samen met Aart Zeeman ging hij in 2011 terug naar Biafra en vijf jaar geleden maakten ze nog samen de documentaire De coup van ’65 over Indonesië. Aad van den Heuvel wordt herinnerd als een sociaal en betrokken journalist en vooral als een aardige man. Hij bleef altijd vriendelijk, want naar zijn mening stond de kijker dan meer open voor wat hij wilde laten zien. Hij was onverwoestbaar optimistisch en geloofde dat we werkelijk iets kunnen doen aan de grote wereldproblemen.

Tekst: Jaap Friso