Cybercrime: een overzicht

Steeds meer mensen worden slachtoffer van cybercrime: criminelen die handelen via internet. Het nieuwe seizoen van ‘Opgelicht?!' gaat dinsdag 6 december van start en staat in het teken van cybercrime. We zetten de begrippen voor u op een rijtje.

In de digitale wereld waarin we leven komt cybercrime steeds vaker voor. Cybercrime is het oplichten van onschuldige mensen via de computer. We zetten de meest voorkomende vormen voor u op een rijtje.

Phishing

Phishing is het zich voordoen als een ander om zo achter persoonlijkegegevens te komen. Criminelen doen zich bijvoorbeeld voor als medewerkers van de bank en proberen zo aan creditcardgegevens en bankrekeningnummers te komen. Dit kan ook gaan om abonnementen, maar in de meeste gevallen is het ontnemen van geld de hoofdmoot.

Virus

Een virus is het meest gebruikte middel door internetcriminelen. Door het aanklikken van een bepaalde link in bijvoorbeeld een e-mail nestelt het virus zich in de computer. Via een virus kan een cybercrimineel de computer onbruikbaar maken en gegevens zien van de desbetreffende persoon.

Cryptoware

Bij cryptoware worden uw gegevens onherstelbaar beschadigd of vernietigd. Dit kan gaan om financiële- of klantgegevens of foto’s. De criminelen vragen vervolgens geld in ruil voor het herstel en terugzetten van de bestanden.

Ad- en spyware

Dit lijkt op een virus, maar het programmaatje dat zich hier op de computer nestelt is vooral uit op het doorsluizen van uw gegevens naar commerciële partijen. Ze zien welke pagina’s u bezoekt en tonen vervolgens ongewenste advertenties.

Hacken

Hacken is het inbreken op iemands computer. Hiermee worden gegevens ontfutseld, misbruik gemaakt van gegevens en bestanden worden gewist. Hacken is al zo simpel als het weten van iemands wachtwoord en op die manier ‘binnen’ te komen. Het is dan ook van belang om moeilijke wachtwoorden te gebruiken en deze geregeld te veranderen. Op deze manier wordt het hackers moeilijker gemaakt.

Grooming

Grooming is kinderlokken, maar dan online. Een volwassene zoekt contact met een minderjarige in de hoop hier seksueel contact uit te verkrijgen. Dit wordt vaak gedaan via chatten, dit is het live sturen van berichtjes naar elkaar via de computer.

Identiteitsfraude

Dit kan gebeuren door phishingmails of gehackt worden. De cybercriminelen gebruiken uw persoonlijke gegevens om bijvoorbeeld aankopen te doen en criminelen handelingen te verrichten. De schade wordt de ‘echte’ persoon aangerekend.

OPGELICHT?! VANAF DINSDAG 6 DECEMBER 2016, NPO 1, 21.25, AVRO-TROS

Tekst: Merlin Everts, beeld: Casper Folsing