BinnensteBuiten: Inspiratie voor de feestdagen

Wat is fijner dan met Kerst lekker eten, vervolgens een winterwandeling maken, onderweg vogels spotten en weer thuiskomen in een gezellig huis? De experts van BinnensteBuiten geven inspiratie voor de kerstdagen.

Boswachter Marieke Schatteleijn: ‘Staren is een zegen voor je ogen’

“De feestdagen betekenen voor veel mensen drukte: cadeaus kopen, afspraken maken, boodschappen doen en koken. Maar het is ook een tijd van bezinning en rust. Daarom zijn  winterwandelingen een perfecte activiteit. Ik raad iedereen aan rond Kerst en oud en nieuw buiten de stilte op te zoeken. Gelukkig doen veel mensen dat ook. Ze hebben er tijd voor, want ze zijn een paar dagen vrij. Het helpt bij het uitbuiken. En je wil niet steeds binnen zitten, ook al is het koud winterweer. Eigenlijk is een wandeling met elk weertype lekker. Je moet je er gewoon even toe zetten. De natuur heeft veel effecten op de mens. Je zintuigen worden geprikkeld, bewegen is sowieso goed en in de verte staren is een zegen voor je ogen. Zeker omdat we zo vaak naar een computer, mobiel, tablet of boek kijken. Mensen zijn oorspronkelijk gebouwd om in de natuur te zijn, dus geen wonder dat het ons goed doet. Wil je inspiratie voor  winterwandelingen, dan staan er op de site van Staatsbosbeheer boswachterspaden. Deze wandelingen zijn geselecteerd door boswachters en brengen je op de prachtigste plekken. Die in het Hollands Duin bij Katwijk vind ik bijvoorbeeld erg mooi.”

Interieurontwerper Theo-Bert Pot: ‘Vergeet een mistletoe niet’

Niet iedereen heeft ruimte voor een kerstboom, maar wist je dat je er ook een op de muur kunt maken? Plak familiefoto’s of pagina’s uit tijdschriften in de vorm van een kerstboom op de muur en hang er kerstlampjes voor. Het lijkt simpel, maar brengt je huis meteen in kerstsferen. Ook het feestelijk dekken van de eettafel zorgt voor gezelligheid. Voor een leuk effect combineer je borden en kommen uit verschillende serviezen. Desnoods laat je iedereen zelf iets meenemen. Je kunt ook creatief zijn met het presenteren van het bestek. Kies niet voor standaard witte servetten, maar zoek op de markt een mooi stuk stof of knip een oud tafellaken in stukken. Vouw de stukken stof zo dat er een zakje ontstaat en je het bestek of het menu erin kunt schuiven. Boven de tafel kun je een kruidenslinger hangen, bijvoorbeeld met munt, rozemarijn en eucalyptus. Die kruiden kunnen gasten in hun gerechten of thee stoppen en zo’n slinger ziet er meteen feestelijk uit. De rest van het huis kun je gezellig maken met papieren kerststerren, diervriendelijke vachtjes van vilt en veel kaarsen natuurlijk. Ook kerstverlichting in de tuin is altijd goed. Dat is misschien cliché, maar het creëert diepte en zorgt ervoor dat je niet in zo’n zwart gat kijkt. Vergeet ook niet een mistletoe boven de deur te hangen. Dan heb je meteen een goede reden om je gasten een knuffel te geven.” De naambordjes en menukaartjes van Theo-Bert zijn te downloaden op Binnenstebuiten.tv

Alle tips en recepten leest u in KRO Magazine 51/52. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Carlijn Schepers